Quantcast
Channel: Förstasidan – Husgrunder.com
Viewing all 36 articles
Browse latest View live

Allt om att bygga tillbyggnad på betongplatta

$
0
0

Allt om att bygga tillbyggnad på betongplatta

Klicka på snabblänkarna för att nå respektive stycke

Det här är en övergripande artikel som kommer att behandla hur man inspireras att göra sin tillbyggnad, hur du genomför och planerar tillbyggnaden, hur du begär in offerter och hur du ska tänka byggtekniskt.

Vi har en artikel om att gjuta betongplatta för tillbyggnad – den hittar du här >> gjuta betongplatta tillbyggnad.

Beräkna pris för betongplatta för en tillbyggnad



		
Beräkna ungefärlig kostnad

Övergripande om att bygga till ditt hus

Att många väljer att bygga till eller bygga ut sitt hus är egentligen ingenting nytt, detta har man faktiskt gjort så länge människor haft hus att bo i. Anledningen kan vara många, kanske börjar huset kännas för litet, man vill utöka familjen eller kanske vill man bara göra en förändring. Varför ska man flytta ut från huset, när det finns möjlighet att bygga ut det? En tillbyggnad är faktiskt ett väldigt bra alternativ och en av de bästa investeringarna som man faktiskt kan göra på huset. Ett hus som man upplever som litet och trångt kan med en del arbete bli stort med en tillbyggnad.

En tillbyggnad kan handla om en mindre renovering såsom exempelvis ett uterum eller en pool, kanske vill man ha fler sovrum och badrum. Drömmen är kanske att ha ett hus som med högt i tak och fönster som ger en frihetskänsla? I stort sett kan en tillbyggnad täcka alla behoven som finns då möjligheterna är oändliga, men oavsett anledning finns det ett par saker man bör tänka på så att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Nedan följer olika steg som är viktiga att tänka på innan man sätter igång med projektet.

Vår erfarenhet är att du bör planera ditt projekt väl i förväg. Du kommer ha ganska mycket dialog inte minst med kommunen, konstruktörer, entreprenörer, byggmaterialleverantörer och arkitekter. Det kan handla om allt ifrån att hitta nybyggnadsplaner för ditt område till hur stor yta som huset tar i form av hur det kan konstrueras så att man får så mycket yta till så liten kostnad som möjligt. Hur tjocka väggar ska det vara? Får jag bygglov? Vilka ritningar behöver jag? Hur ska trappor utföras i huset? Ska jag ha inglasade partier och hur stora är dem? Vilka rum ska ingå i min nya inbyggnad så att jag vet hur mitt inre påverkas av att jag bygger ut. Finns det delar i projektet som hänger ihop med andra delar? Kommer den här nya tillbyggnaden att leda till exponering mot sol? Så att jag via stora glaspartier skapar jätte varma rum. Hur vädrar jag isåfall dem? Hur ska taket se ut? Hur ska takhöjden vara?

Projektet berör också byggtekniska aspekten som hur huset ska bäras upp med takbalkar, hur ska fönstersättningen ske, hur ska isoleringen i både i tak, väggar och grund lösas så att ditt hus blir ekonomiskt men också inte tar onödigt utrymme (dvs takhöjd blir god etc)? Hur ska takstolarna konstrueras och hur ska hjärtväggarna gå för att få en bra konstruktion av tillbyggnaden? Vad ska vi ha för takvinklar på taket osv. Detta är exempel på frågor som det är viktigt att man besvarar innan man börjar bygga sin tillbyggnad.

Vilken typ av grund har befintliga huset

Du ska bygga till ditt hus. Det finns många aspekter som påverkar hur du ska bygga till ditt hus.
Här är några av de faktorer som påverkar hur din tillbyggnad kan utföras och vad betongplattan kostar.

  • bygga till hus med källare
  • bygga till hus med torpargrund/krypgrund
  • bygga till hus med betongplatta
  • bygga till hus i sutteräng
  • vill du ha golvvärme i betongplattan
  • är tillbyggnaden för åretrunt boende eller mer ett uterum eller vinterträdgård

Gemensamt för alla grundtyper
En mycket viktig del av att bygga till ett hus med betongplatta är att man bygger en helt fristående grund. Med det menas att man bygger husgrunden så att undergrunden inte på något sätt hänger på det befintliga husets grund.
Därmed behöver man se till att gräva ut ordentligt så att lasterna helt tas upp av marken under tillbyggnaden.

Bygga till hus med källare
När man ska bygga till ett hus med källare och vill bygga med grundtypen betongplatta har man normalt två val. Antingen bygger man en källare för tillbyggnaden också eller så vill man ha en betongplatta direkt i anslutning till källaren. Det som isåfall är speciellt är att grunden för tillbyggnaden byggs med extra hög sockel för att passa in med det befintliga huset.
För att komma upp med tillbyggnaden till samma nivå som det befintliga huset kan man använda färdiga element som bildar husets sockel. Dessa element bildar den höga vägg som sedan betongplattan vilar mot. Med putsning av denna tillsammans med betongplattan så får grundens sockel ett enhetligt utseende.
När man har specialfallet att man ska bygga en platta på mark som är en tillbyggnad och du har en källare intill
så är det väldigt viktigt att platta på mark inte hänger på källarväggen. Om den gör det så får du krafter in i huset som den troligen inte dimensionerad för. Du kan ha tur och väggarna inne i källaren som stagar upp den väggen som gör att lasterna som huset skapar för tillbyggnaden pareras upp av källarens innerväggar. Men annars så är det mycket bättre att man gör på det sättet att man låter betongplattan för tillbyggnaden sväva helt fritt och inte hänga på källarväggen. Man gräva alltså ur och fylla upp med cellplast som fungerar precis som grundisolering.

Bygga till hus med torpargrund
Att gjuta en betongplatta i anslutning till en torpargrund kräver sina anpassningar. En torpargrund har normalt en lite högre grundsockel än en betongplatta vilket leder till att man behöver lite högre grundelement. Men det finns fler aspekter att tänka på.
Se mer hur man bygger en gjuten platta på mark på befintligt hus med krypgrund/torpargrund
Bygga till hus med betongplatta
Att gjuta en betongplatta till ett befintligt hus med betongplatta är normalt sett enklare för höjden på den befintliga grunden är relativt låg ovh kräver enkla standard element för att få en tillbyggnad vars sockel kommer i samma nivå som det befintliga huset.

Behov och budget

Det allra första man bör göra innan man sätter igång med tillbyggnaden är att tänka på vilka behov som faktiskt styr. Varför vill man göra en tillbyggnad egentligen? Väntas det kanske tillökning i familjen? Önskas ett nytt gäst/badrum? Att veta vad man vill är superviktigt, faktiskt viktigare än att veta hur det ska gå till.

Tänk noggrant igenom alla behov och önskningar och ett tips kan vara att skriva ner dessa. När detta är klart är det dags att börja fundera och kartlägga budgeten. Hur stor är budgeten? Hur mycket är man villig att investera i tillbyggnaden? När man tagit reda på vad man faktiskt behöver tillbyggnaden till, d vs behoven blir det mycket enklare att prioritera bort det som inte skulle rymmas i budgeten. Eftersom att en tillbyggnad kan kräva en hel del tid kan det även vara bra att tänka på om man verkligen skulle vilja göra smådetaljerna på tillbyggnaden eller inte. Tycker man däremot att det är kul att snickra och renovera på fritiden, kan man köra på, men glöm inte att även smådetaljerna kostar och vill man tänka på plånboken kan man faktiskt spara in de sista kronorna genom att låta detaljerna vara.

Hur lång tid ska man beräkna att en tillbyggnad tar i tid?

Vi har varit med om många många tillbyggnader sedan denna hemsida startade. Tiden att utföra en tillbyggnad utifrån vår erfarenhet tar allt ifrån 10 månader till cirka 1,5 år.

Det är därför ganska viktigt att man tidigt börjar dialogen med kommunen.

Dialog med kommunen

Det är bra att man tidigt inleder en kommunikation med kommunen. Man kan exempelvis diskutera hur nybyggnadskartan för kommunen ser ut. Vad är det som gäller för i detaljplanen för ditt område där du vill göra din tillbyggnad?
Hur många procent av tomten får byggas ut? Hur hög får konstruktionen vara? Vad är dina önskemål? Vill du kanske ha ett tvåvåningshus, men det bara finns tillstånd för ett?
Du kan även titta på hur olika typer av krav ställs på ditt hus. Det kan vara alltifrån handikappanpassningar till hur isolerade väggarna ska vara. Hur nära tomtgränsen är det? Är tomtgränsen kanske kommunalmark eller är det tidigare så att man fått bygga väldigt nära?
Det kan kanske vara så att den delen av tillbyggnaden är av den art där det är okej att ligga närmare än 4 1/2 meter. För att få svar på alla dessa frågor är det alltså viktigt att man inleder kommunikationen med kommunen i god tid.

Många hantverkarskrån inblandade

En tillbyggnad är ett komplext projekt, inte minst eftersom så många olika hantverkare är inne och ska göra sina respektive delar. Räknar man dessutom in andra skrån såsom arkitekter mm så blir det många roller.
  • snickare
  • rörmokaren
  • elektrikern
  • målaren
  • projektledaren
  • inköparen
  • kontrollansvarig
  • arkitekt
  • konstruktör

Vad ska du bygga till

Det finns många olika typer av tillbyggnader. Vi kommer försöka täcka in dem alla över tid.

  • bygga till huset (många olika former – i vinkel, på gavel mm)
  • bygga om hus till permanentbostad
  • bygga ihop hus
  • bygga till uterum
  • tillbyggnad hall
  • höja våning och tak
  • bygga till en till våning

Rita upp huset i 3D

Det är viktigt att man skissar grovt på hur man vill att tillbyggnaden ska se ut. Tänk på att vara noggrann med stilen som önskas och likaså detaljerna som man vill ska finnas med på tillbyggnaden. Många väljer också att göra en punktlista som beskriver lite fakta och andra viktiga saker som man vill ha med i arbetet.

Jag rekommenderar därför att man funderar igenom husets lika aspekter genom att börja rita upp huset, gärna i 3d. Det finns jätte bra program som exempelvis leverantörer som kan hjälpa dig att ta fram en
modell för hur din tillbyggnad på ditt befintliga hus ska se ut. Genom den här modellen kommer du kunna lägga till, dra ifrån enkelt exempelvis med fönster, balkong, entren och så vidare så att du kan se hur
det kommer att se ut. Du kommer även kunna rotera huset för att verkligen få en känsla av hur huset kommer att se ut. Genom att göra detta på ett bra sätt så kommer du även att minska kostnaderna längre fram i projektet. Arkitekter, konstruktörer och liknande kommer lätt kunna se hur du vill ha det. Innan du börjar rita det med arkitekt ska man säkerhetsställa att konstruktören godkänt lösningen och mer lägger konstruktionen för ett godkännande snarare än att en konstruktör ska ta fram lösningen. Vi kommer behandla konstruktionsaspekter senare i denna artikel. Även dem byggtekniska aspekterna.

Välja 3D program

Att rita upp sitt hus i 3D är menar jag en bra investering för din tillbyggnad. En av dem viktigaste delarna i att göra huset snyggt som jag beskrivit innan så tycker jag att man ska lägga rätt så mycket tid själv på den här delen. Detta kan vara otroligt svårt och också förknippat med ganska mycket ändringar att komma fram till en snygg tillbyggnad, och då ska man alltså länga ner väldigt mycket tid. För att göra det så behöver man ett program och dem programmen är:

  • Google sketchup
  • Blender
  • Adobe 3D
  • fler utvärderas just nu

Jag utvärderar just nu dessa och det är jättekul. Tveka inte att kontakta mig om du vill veta mer om 3D program.

Ritningar på din tillbyggnad

När man är i ett så pass tidigt stadium av hela projektet finns det goda möjligheter att ta kontakt med exempelvis en fackman för eventuell hjälp och råd som skulle behövas. En arkitekt, konstruktionsfirma eller byggföretag hjälper många gånger också till när det rör frågor om dina skisser och detaljplaner. Det man kan få hjälp med är att få sina idéer till färdiga ritningar. En lekman kan även hjälpa till med bygglovsritningarna.

När man ska ta fram dem officiella ritningar som ska biläggas bygglovet så pratar man med en arkitekt för att få dem tillhanda. Ju bättre jobb du gjort med din 3d modell, desto mer input har en arkitekt och konstruktör för att ta fram dessa ritningar. Det brukar också billigare om man noggrant tänkt igenom lösningen och processen blir dessutom enklare om man manglat den ett par varv tillsammans med kanske kommunen och bekanta. Genom att rita upp den i 3d har du den bilden klarare för dig, innan du börjar blanda in dem aktörer som kostar pengar som vissa arkitekter, konstruktörer och till viss del även kommunen. Om du lämnat in ett bygglov för att sedan ändra det kostar det ofta pengar.
Dem ritningar som ska tas fram ihop med bygglovet är ritningar som fasadritningar, konstruktionsritningar för väggsystem, grundsektioner, grundkonstruktionsritningar, översiktsritningar för din tomt, mm.

Arkitekthjälp

En av dem delarna som man såklart jobbar med när man har en tillbyggnad är ju att ta in olika förslag. Jag har
tidigare rekommenderat en 3D-ritning där du innan du kopplar in dyrare moment såsom konstruktör och arkitekt själv ritar upp det du vill ha. Men i det skedet som du är i nu så är det då dags att ta in hjälp för en arkitekt som då kanske ska rita din tillbyggnad på ett lite mer skarpt sätt. Detta blir ju då ett underlag för ett eventuellt bygglov och det är då fasadritningar, sektionsritningar och liknande.

När det kommer till arkitekter och tillbyggnader så finns det flera saker att tänka igenom.

Det första är att du vill ha en naturlig övergång mellan din tillbyggnad och ditt befintliga hus. Det behöver nödvändigtvis inte vara att det syns väldigt tydligt, men vår erfarenhet är att den antingen ska smälta in eller faktiskt sticka ut och inte bli något halvdant.

När det kommer till din tillbyggnad så har vi skrivit en ganska utförlig artikel om vad som ökar värdet på ditt hus. När vi frågar våra besökare och även mäklare så får vi resultatet att en av dem absolut viktigaste värdehöjande effekterna är att du ska ha en snygg tillbyggnad, det är ofta det svaret man får. Vad snyggt innebär är otroligt diffust så att vad vi rekommenderar är att man börjar med 3D-skisserna där man verkligen vrider och vänder på modellen. Ska man klistra tillbyggnaden på? Ska den omfamna, vara större, vara mindre, lika snett? Ska den ha en liten tarm som sen blir en stor utbyggnad? Ska man ha en gång emellan? Ska man ha två våningar, en våning, 1,5? Alla dem här frågorna beror otroligt mycket på hur ditt befintliga hus ser ut och hur det ligger. Vi kommer därför ta fram en checklista på allt du ska tänka på när du ska rita upp ditt hus.

Stomrest tillbyggnad

Idag finns det många olika sätt att beställa en tillbyggnad på. Du kan exempelvis ha det som helhetsentreprenad, delentreprenad eller bygga helt själv. Den här frågan kring att bygga stomrest är någonting som kommit mer och mer där framförallt privatpersoner vill dela upp arbetet i stommen och sen inredet. Dels för att det kan vara skönt att hålla isär projektena, men också för att det är en naturlig avgränsning att jobba med både inne och ute.

Beroende på hur stort projektet är givetvis tycker jag att det är en utmärkt uppdelning för en delentreprenad, men man kan även fundera på att tänka på att bryta ner det ännu mer. Man kan då exempelvis bryta ner grunden och om man är nöjd med leverantören så tar man också nästa steg, men man får ett pris på grunden först och sen gör man det för att sedan gå vidare. Jag rekommenderar också att man tar in offert på materialet separat så att man kan ställa det ihop mot byggaren. Det finns flera potentiella stommar som man kan välja på och det är träreglar, isolerade byggblock, stålreglar och sånna lättbetongelement.

Tillbyggnaden i en helhet – trappor och altaner

När man ska bygga till så är marken helt plan i en ideal värld. Idag är tillbyggnader ofta på lutande mark i sutteräng eller liknande och då uppstår höjdskillnader. Dem här kan man då trolla bort på ett effektivt sätt med hjälp av trappor, stegen, altaner och så vidare.
Detta är anledningen till att 3d ritningen väldigt bra för att man tvingas att ta ställning även i höjdled. Man kan exempelvis bestämma att utbyggnad ut från t ex ett kök eller vardagsrum går ut på en altan i samma höjd. Sedan kommer en trappa från altanen ner till en annan
terassering och så vidare. Du kan planera din tomt när du bygger. Det kan ofta bli schaktmassor över och då kan du lägga dem på ett sätt som gör att du ramar in tomten.
Trappor är alltså viktigt att fundera igenom för tillbyggnaden. Hur ska huvudentren ligga och påverkas den på något sätt? Även altanen kan vara bra att fundera igenom ihop med helhetslösningen för din tillbyggnad. Vår erfarenhet är att det ofta tillkommer projekt på tomten
ihop med tillbyggnader. Du kanske vill ha en terrass utanför ditt sovrum samtidigt som den löper runt mot utbyggnaden. Utbyggnaden kanske är högt upp och du bygger också i en källare och vill då kanske att tillbyggnadens huvudutgång hamnar i samma nivå med en terrass. Då är det viktigt
att man bygger trappor även upp till terrassen som gör att du lätt kommer åt trädgården.

Vattenburen golvvärme i tillbyggnaden

När du bygger till så är det bra att tänka igenom hur du vill värma upp din tillbyggnad. Många väljer idag att gjuta en betongplatta på mark och i det vill man koppla på det befintliga värmesystemet på ett sätt som gör
att du får med dig uppvärmt vatten ut till tillbyggnaden genom vattenburen golvvärme. Du behöver ofta göra en golvvärmeritning som gör att du kan koppla till en shunt och en golvvärmefördelare som gör att du kan få ut golvvärmen från din uppvärmningskälla ut till tillbyggnaden. Detta kan ofta vara lite komplext då du ofta har en blandning av olika golvvärmelösningar eller vattenburna element i huset som gör att det inte bara är att koppla på, utan du kan behöva olika shuntar och liknande som gör att ditt hus går att värma upp även med tillbyggnader.

Tillbyggnadens värde – vilken utbyggnad höjer husets värde mest?

Att bygga till är ett roligt projekt om man förbereder sig väl. Beroende på hur du väljer bygga till så ökar sannolikheten att vi kommer att få tillbaka pengarna? Vi har flera olika kriterier som man ska tänka på vid grunden för beslut:
  • Målgruppen för området och huset
  • Egna behov av tillbyggnaden
  • Tillbyggnadens användbarhet
  • Utseende, design och arkitektur
  • Tillbyggnadens byggkostnader
  • Förutsättningar för tillbyggnaden

Läs mer om hur dessa delar påverkar beslutet för tillbyggnadens värdeskapande.

Bygga själv eller entreprenad för din tillbyggnad

Det finns mycket pengar att spara om du inte har något emot att kavla upp ärmarna litegrann. Speciellt genom att du bryr dig om detaljerna. Försök hitta så många checklistor och guider du kan på nätet och ställ frågor till de som vill och kan hjälpa till.

Slutsatsen från min sida är att du ska dela upp projektet i delentreprenader och eventuellt göra vissa av dessa, eller delar av dessa själv.

Läs mer om hur du ska tänka här

Ungefärlig schablonkostnad för en tillbyggnad

Priset för en tillbyggnad varierar väldigt mycket på komplexiteten som jag tidigare sagt, sutterängtomt, eventuella sprängningar, dålig mark, att du väljer ha ett helentreprenad. Effekterna av dem är att du får en dyrare tillbyggnad. Om du däremot väljer att göra väldigt mycket själv eller bryter ner och tänker igenom hur många timmar det egentligen tar att sätta en grund eller hur många timmar det tar att resa väggarna.

Det är bra att ta in hjälp på enskilda delar och hela tiden engagera dig i projektet. Att handla in materialet själv är en av de aspekterna vi pratat om många gånger här på husgrunder.com. Det finns en överdriven tro att hantverkare som lägger två grunder om året skulle ha billigare pris än dig som skulle köpa huset. Det är faktiskt inte helt sant. Dem har 20 % på lokala byggmaterialhandlaren, men det täcker ofta inte upp det mellanledet som byggmaterialhandeln utgör (de lägger på minst 50% från leverantören). Leta därför offert själv på olika ställen på nätet från tillverkare som säljer direkt till privatpersoner och jämför det med det pris du får från hantverkarna.

Beroende på hur duktig man är så tycker jag att man kan komma ner mot 10 000 kr/kvm för tillbyggnad, medans om det är komplext svårt och om man lägger ut precis allt så är det upp mot nyproduktionspriset, dvs runt 20 000 kr Beror också såklart på om du ska ha ett nytt badrum med komplexa vatten-och avloppsdragningar. Så där emellan ligger priset på en tillbyggnad.

Bygglov för tillbyggnader

Bygglovsprocessen för tillbyggnader skiljer sig inte särskilt mycket mot att bygga nytt. Men vi har skrivit en artikel för hur du ska tänka kring att söka bygglov för tillbyggnader.

Vid detta stadium av processen har du förhoppningsvis gjort allt förarbete, d vs planerat och bestämt hur du vill genomföra din tillbyggnad. Alla nödvändiga ritningar är också klara och därför är det nu dags att söka om bygglov. Som nämnts, är det kommunen som man ska vända sig till. När man har fått sitt bygglov, är det dags att sätta igång byggprojektet på riktigt. Kanske har man redan en byggentreprenör som man vet att man gärna skulle vilja samarbeta med.

Läs mer om bygglov för tillbyggnader här.

Byggtekniska frågor kring tillbyggnader

Det finns en mängd byggtekniska frågor som behöver adresseras inför och under din tillbyggnad.

  • dimensionering av konstruktionen – grund
  • dimensionering av konstruktionen – väggar
  • dimensionering av konstruktionen – bjälklag
  • fasaden
  • tak, takfot och takstolar
  • isolering
  • fukt och luftspalt
  • golv
  • välja byggmaterial
  • nivåskillnader på tillbyggnaden
  • dränering
  • fönster
  • ansluta tillbyggnaden
  • brand
  • ventilation
  • källare

Frågor och svar om tillbyggnader med betongplatta

Här kommer frågor vi fått över tid som är relaterat till betongplatta för tillbyggnader.

Inlägget Allt om att bygga tillbyggnad på betongplatta dök först upp på .


Attefallshus på plintgrund

$
0
0

Attefallshus är en av dem få hustyperna ihop med friggebodar och förråd där det faktiskt lämpar sig att ha
enklare plintar som grund. Man kan ju gjuta riktigt kraftiga plintar som står på berg och liknande, men just
attefallshus och förråd så fungerar det ganska bra att ha enklare plintar.

Olika lösningar för plintgrunden

En plintgrund för attefallshus kan antingen bestå av:

  • Gjutna plintar
  • Betongplintar som du köper färdiga

Plintar – gjutna eller färdiga

Läs mer om plintgrunden här. Det är en mer utförlig artikel som är bredare än denna, som bara handlar om just Attefallshus.
Ska man använda betongplintar så har man ett eget arbete som innebär att gräva, men också att få plinten i våg med varandra.
Om du exempelvis har 20 plintar i en plintgrund så måste ju alla dessa plintar vara i höjd med varandra, om man inte har justerbara plintar där balkskon på plinten går att justera så att bjälklagen på attefallshuset kan passa in på rätt ställe och hamnar i rätt höjd i alla plintar. Samma gäller ju för gjutna plintar som för en vanlig betongplint som inte gjuts, utan färdig från leverantör.

Gräva ner till tjälfritt djup

Med en plintgrund måste man precis som för betongplatta och för en krypgrund gräva bort tjälfarlig mark såsom matjord. Men du måste också gräva ner det till tjälfritt djup så att man tar bort all material ner till tjälfritt djup. Poängen med en plintgrund som behövs ganska många plintar så blir det ett rätt så rejält arbete med att gräva för alla dessa plintar och fylla på med dränerande material i alla hålet. Här skiljer
sig alltså markskruven väsentligt eftersom att man inte behöver göra det här.

Frågor om Attefallshus och plintgrunden

Här finner du svar och frågor om Attefallshus och plintgrunder.

  • Attefall plintgrund
    Skall bygga ett fullisolerat attefallshus på plintar. Hälften av dom förankras i berg. Resten hamnar i jord. Räcker det att gräva ner plintar där till
    Läs mer
  • Plintrörsdimension för friggebodsbygge
    Hej. Ska bygga en friggebod 15Kvm på berg. Räcker det med 150mm rör och att borra 15cm ner i berget. Armera ner i berget och upp till 2cm under röret.
    Läs mer

Inlägget Attefallshus på plintgrund dök först upp på .

Så undviker och fixar du sättningar i huset

$
0
0
Sättningar är en av mina vanligaste frågor. Det är ett stort problem i Sverige och beror på historiska misstag och för ”snåla” byggherrar. Byggherren vet ibland att man tar en genväg vid uppförandet av huset vilket ofta kommande husägare får lida för. För mig som svarar på många frågor så är dessa de frågor som gör mest ont. Dvs man hör ofta en rädsla i frågan som jag inte märker på samma sätt med andra frågor.
sättningsskador
Det är två olika frågeställningar. Hur du undviker sättningar för nyproduktion och vad du ska göra om du har ett befintligt hus med sättningar.

De stora problem vi har i Sverige med sättningar beror till mångt och mycket på en blandning av olika faktorer

  • okunskap om nödvängigt underarbete för grunden med olika skikt som ansvarar för olika delar av grundlösningen. Man har ofta inte lagt ut makadam eller dräneringsgrus som dränerande material.
  • otillräcklig hänsyn tagen till grundläggningsdjup och bortförsel av matjord och annat tjälfarligt material


		
Beräkna

Åtgärda Sättningsskador

Om du har en befintlig grund och ett hus som visar tecken på sättningar; sprickor i fasaden, lutande golv eller kärvande dörrar och fönster t.ex., behöver du agera för att komma underfund med varför sättningsskadan/-skadorna har uppstått.

Vad är en sättningsskada?

En sättningsskada uppstår när mark- och jordförhållandena under en grund förändras. Marken sjunker och grunden får inte längre det stöd som var tänkt från början när det byggdes. Då utsätts grunden för andra krafter än de som var planerade för och sättningsskador uppstår.

Hur märker man av sättningsskador, hur visar de sig?

Vanliga tecken på sättningsskador är sprickor i fasaden eller i grundmuren. Även dörrar och fönster som är sneda eller svåra att öppna och stänga kan vara resultatet av sättningsskador och golvlister kan börja glipa mot golvet. Ett annat symptom är lutande golv inne i huset.
Det är till en början ofta små saker som utmärker sättningsskador. Oftast märks inte sättningsskadorna förrän t.ex. sprickorna är synliga eller golven lutar så pass mycket att man märker det när man går på dem.

Vad orsakar sättningar?

Det finns många olika anledningar till att en sättning kan uppstå. Nedan ser du några exempel på orsaker till sättningsskador:
  • Dålig bärighet i marken från början som kombinerat med tex tjäle gör marken instabil och otilräckliga åtgärder för att hantera detta
  • Förändring av grundvattennivån i marken
  • Kraftiga skyfall
  • Undermålig dränering
  • Sprängningar i närheten av grunden
  • Ändrad verksamhet i lokalen än vad den en gång konstruerades för
  • Trasiga avlopps/vattenledningar
  • Ökad trafik på närliggande gator
  • Träd i närheten av hus såsom pilar ihop med dålig jord
  • Fällning av stora träd

Olika metoder att åtgärda din sättningsskada?

De två stora metoderna att åtgärda en sättning är följande

Grundstabilisering och markstabilisering mha geopolymer

Marken kan behöva stabiliseras om man har en sättning. Det gör man oftast med så kallad geopolymer. Genom att spruta in flytande polymerer som expanderar in i håligheter och sedan binder samman porös mark och på så sätt stabiliserar grunden. Geopolymeren är i sig också otroligt stark och har hög bärande förmåga.

Beroende på hur markens beskaffenhet är och hur stor sättningen är så behövs det olika mycket material när man ska utföra mark eller grundförstärkningen. Har man mycket dålig undergrund eller marken under undergrunden (dvs makadam mm är bra men marken under är dålig). Då kan man få lägga två olika nivåer av geopolymerer vilket såklart driver mängden material och därmed blir projektet dyrare.

Fördelar
Geopolymer är en smidig och kostnadseffektiv metod som löser det uppkomna problemet. Dvs grundförstärker, markförstärker lokalt där så behövs.
I kommersiella lokaler behöver man också inte flytta ut för att genomföra pålningen eftersom pålningsarbetet ofta är mycket störande.
Metoden bygger på att man förstärker marken där sättningen uppkommit. Man fäster alltså inte upp byggnaden utan återställer markens förmåga att bära upp ert hus. Geopolymeren har mycket hög bärkraft och man syftar till att stärka upp marken under de bärande konstruktionerna som från början är byggda för att bära upp huset.

Nackdelar

  • Du löser det uppkomna problemet. Du framtidssäkrar inte huset.
  • Om du har mycket komplicerade markförhållanden i området där du bor så kan du få svårt att utföra grundförstärkning med denna metodik.

Pålning av befintligt hus

Fördelar:
När man pålar är det viktigt att man pålar hela fastigheten då man ”fäster” byggnaden i marken eller berget. Huset står efter pålningen, åtminstone i teorin, på stabil grund efter detta ingrepp och den största fördelen är således att man med denna metod framtidssäkrar fastigheten från sättningar i framtiden. Anledningen att metoden är så dyr, om man vill framtidssäkra konstruktionen, är att 1) det står ett hus där du vill påla och 2) hela huset behöver pålas.

Nackdelar:
Som jag ser det finns det ett antal saker man ska känna till med pålning.

  • Som med allt annat så är priset ofta i förhållande till effekten. Pålning är dyrt. Det är den största nackdelen tycker jag.
  • Om pålningen bara utförs i en del av fastigheten kommer den andra delen som inte är pålad med tiden börja röra på dig vilket ger samma typ av skador ni har idag. Din situation med ditt hus är ju ett bevis på detta
  • Kontrollera också så att er grund håller och kan ta upp krafterna från pålarna om marken under huset skulle sjunka ytterligare för att hålla huset. Pålarna gör också att grunden genom konstruktionen gör grunden måste vara fribärarande mellan dessa pålar. Är inte plattan dimensionerad för det så kan man få problem ändå med sättningar. För att avgöra detta behöver ofta en konstruktör bli inblandad. Krypgrunder som anlagts med mindre krypgrundselement bär exempelvis inte över . Då är pålning inte möjligt mig veterligen

Vilken metod rekommenderas?

Jag vill inte ge mig in i vilken metod som är bäst. Jag bara lägger fram fakta. Ofta avgör priset och man försöker åtgärda det befintliga problemet, dvs man startar ofta med ett geopolymer projekt. Prisskillnaden motiverar att man testar den metodiken först.
Men pålning löses problemet på lång sikt, om man bara säkrar att huset klarar av att pålas, dvs konstruktionen är byggt så att detta är möjligt. En betongplatta måste konstrueras rätt för att pålning ska vara ofarligt sett ur sättningssynpunkt eftersom betongplattan måste bära över pålarna (dvs vara fribärande). Detta gör pålning synnerligen klurigt.

Vad ska du göra om du upptäcker sättningar i en befintlig grund?

När en sättningsskada upptäcks bör du ta hjälp av en expert på sättningsskador. Experten ska klargöra varför skadan uppkommit och ge förslag på lämplig åtgärdsplan. Om sättningen uppstått på grund av till exempel trasiga dagvattenledningar är det viktigt att dessa lagas innan en reparation startar. Tillsammans med trasiga dagvattenledningar är undermålig dränering något som kan åtgärdas. Andra orsaker i punktlista ovan är snarare orsaker som kan konstateras och som man, för att eliminera dess inverkan på husgrunden, får hitta en lämplig reparationsmetod för.

Frågor och svar om experthjälp vid sättningar.

Frostsprängning eller sättning

Ibland är det svårt att se om en skada på grunden är frostskada eller en ren sättning eller en kombination av dessa. Finns de normala symptomen på sättning så är det troligen en sättning. Symptom förutom sprickorna kan vara lutande folv, kärvande dörrar och liknande.

Räta upp huset?

När ett hus sätter sig så lutar det ofta i någon ända. Då vill man räta upp det. Det är det man gör när man utför de åtgärder som diskuteras i denna artikel.

Sättningar som avstannar

Det är ganska vanligt att man får en sättning som sedan avstannar. Dessa är förvisso allvarliga om de skapar en skada i konstruktionen, men är samtidigt inte lika allvarliga som sättningar som löpande förvärras.

Här är frågor vi har fått in till oss rörande sättningar som stannat av

Sättningar i olika typer av konstruktioner

Vi får olika frågor kring olika konstruktioner som har satt sig.

  • villor
  • Industrifastigheter
  • Bostadsrättsföreningar
  • tillbyggnader

Sättning i en bostadsrättsförening

Bostadsrättsföreningar är en komplex ägandeform där man som enskild bostadrättsinnehavare ibland kan känna sig maktlös. Man äger sin bostad men ändå inte med allt vad det innebär. När det kommer till sättningar stämmer detta väl in. Man själv påverkas av sättningen men de i andra hus (som inte påverkats) vill kanske inte vara med och dela kostnaden osv.
Här är frågor vi har fått in till oss rörande sättningar och bostadsrättsföreningar

Bygga till – lägga ny grund jämte befintlig grund

Om du ska bygga till måste du vara säker på att den nya grunden passar ihop med den gamla. De båda grunderna förhållanden kommer påverka varandra och kan bidra till sättningar.

Här är frågor vi har fått in till oss rörande tillbyggnader och sättningar

Tillbyggnader – att tänka på när man ska bygga till och lägga en ny grund jämte befintlig grund?

Först måste den befintliga grundens konstruktion och förhållanden klargöras. Sedan ska en ny geoteknisk undersökning göras för att räkna på de nya krafterna som marken runt den gamla grunden kommer utsättas för. En konstruktör bör anlitas för detta.

Men det viktigaste är ändå att den nya tillbyggnadens laster ner i grunden inte ”hänger” på den befintliga grunden. Det kan den befintliga grunden klara om man ex. har en källare med rätt konstruktion. HAr du exempelvis väggar som stöttar upp den vägg där tillbyggnaden sker så kan en befintlig källare klara av det. Men risken är stor att du får sprickor inne i källaren i det befintliga huset om du hänger upp en husgrund på källarväggen. Det man istället skall göra kan du läsa om här.

Om marken runt den befintliga grunden är dålig och detta inte utreds ordentligt kan sättningsskador uppkomma. Det är förstås viktigt att markentreprenören följer antagna föreskrifter.

Sättning på hus med källare

Källare, liksom hus med betongplatta kan få sättningar.

Här är frågor vi har fått in till oss rörande källare och sättningar

Övriga frågor och svar om sättningar i befintligt hus

Här har vi samlat övriga frågor från besökare som rör sättningar.

  • Undersökning möjlig sättning småhus 1927
    Hej, Vi har flera möjliga sättningar och söker hjälp med en initial utredning. Vem kan hjälpa till med detta? Vänligen /Ola Hej Ola , Tråkigt att du har misstankar om sättningar. Sätter dig i kontakt med sättningsexperter. Om de inte återkommer så åt
    Läs mer
  • Nya sättningar i befintlig villa
    Hej Micke Mina föräldrars villa i Norrköping från 50-talet har börjat sätta sig igen. Nya sprickor har uppkommit i väggar osv. Det initiala problemet för oss är att vi inte vet vem vi ska rådfråga avseende sättningarna. Jag undrar om du kan rekommend
    Läs mer
  • Vårt betonggolv spricker sättningar i huset?
    hej micke, Har en industrifastighet här i Stockholm. Börjar nu ana att jag fått en sättning för sprickbildning finns i grundmuren och även inne i huset i en bärande vägg. Sättning känns lokal ner mot ena hörnet i fastigheten. Vem kontaktar jag? tack
    Läs mer
  • Grundförstärkning professionell bedömning
    Önskar tips på professionell seriös firma ( i ”närheten”) som på plats ger bedömning och prisbild angående skador i sockel, fasad, grund, pga markförändringar. Tacksam för snabbt svar. Hej Agneta, Sätter dig i kontakt med en bra firma. Vä
    Läs mer
  • Grundåtgärd för sättning i serviceboende
    Hej Micke, jag försöker kalkylera en peng för att åtgärda ett serviceboende som är byggt på 80 talet och som satt sig rejält i vissa hörn på byggnaden, finns det något kvadrat meter pris som jag kan använda mig av gällande grundförstärkning samt åtgä
    Läs mer
  • Problem med gammal husgrund
    Hej! Jag behöver hjälp av kunnig person att justera en husgrund som fått sättningar. Huset är ett större timmerhus från 1800 talet som står i Hänösand. Har du något tips på vem jag kan vända mig till? Hej Anders, Jag har satt dig i kontakt med en [..
    Läs mer
  • Lutande hus med källargrund
    Hej, Det är ett hus till salu i Nyköping (Blommenhovsvägen 22 ). Där den sneda utbyggnaden lutar åt två håll. Det är ganska markant lutning, men ägarna säger att det varit så sen 74. Lutningen är på vardagsrummet och gillestugan. Se Hemnets bilder. J
    Läs mer
  • Sättningar i grundplatta
    Har problem med sättningar i huset. Huset är byggt -74 på gjuten platta. Ena långsidan av huset har fått lutande golv från mitten ut mot ytterväggen. Problem med innerdörrar som kärvar samt sprickor i väggar. Vill gärna ha kontakt med byggare som utf
    Läs mer
  • Sättning i krypgrund
    Hej, Har fått en sättning i en tillbyggd del av vårt hus. Huset är byggt med krypgrund, tillbyggnaden gjordes år 2000. Sättningen har blivit lite värre senaste åren så att några fönster och dörrar har blivit svårare att öppna. Skulle vilja komma i ko
    Läs mer
  • Sättning/sprickor i husgrund
    Hej! Sedan i somras har ett hörn av mitt hus sjunkit och det har blivit sprickor i grund och källargolv. Vad gör åt detta? Kan du rekommendera en bra firma med kunskaper om sådant här? Hej Anders, Jag har satt dig i kontakt med en entreprenör. Återko
    Läs mer
  • Hål under grundplattan
    Hej, Vi har en jätteakut fråga som du kanske kan vägleda oss i?! Vi köpte ett hus för 1 vecka sedan, men lade in en ”öppet köp klausul” i kontraktet för att hinna besiktiga huset. Vi besiktigade huset i måndags och har t o m nu på [...]
    Läs mer
  • Grunden skjuter ut
    Gammalt hus byggt 1933 Grunden på ena gaveln börjar skjuta iväg ut. Fasaden håller på att dra sig utåt med grunden Vad kan man göra för att stärka upp grunden? Hej Peter Rombin, Man kan antingen påla eller göra en grundförstärkning med geopolymer. Ge
    Läs mer
  • Sprickor i kantelement gjuten platta i 13 år gammalt hus
    Hej, Jag bor ett hus som är 13 år gammalt. Huset är gjutet på platta. Nyligen upptäckte jag 5 lodräta små sprickor i kantelementen (cellplastmaterial tror jag) längs ena gavelsidan. Är detta normalt och/eller vanligt på ett så gammalt hus? Vad kan de
    Läs mer
  • Misstänkt sättning i betongplattan
    Jag har precis flyttat in till ett kedjehus från 1971. Gammalt med många ”originaldelar” orörda. Jag har upptäckt spricka vertikalt på en vägg i närhet av källare samt på annan källarvägg både in och utvändigt. Betongplattan i källaren ha
    Läs mer
  • Åtgärda sättning i enplanshus
    Jag bor i ett enplanshus från -50 talet med krypgrund där en sättningsskada uppstod i ena husvinkeln för 3 år sedan. Markprov visade lera som torkar, men oklart varför grundvattennivån sjunkit. Sättningen tilltog successivt och året därpå anlitades e
    Läs mer
  • Sättningar i husgrund på bostadsrättsförening
    Hej! Vi är en liten Brf förening i Karlstad med 6 lägenheter. Vi har sättningar i grunden på vårt hus och jag undrar om du kan rekommendera några bra företag som är experter på detta? Mvh Mikael Hej Mikael, Har mailat över experter till dig. Hör av [
    Läs mer
  • Åtgärda sättningar
    Hej, Hus från 1957 med källare har satt sig så det uppstått sprickor i väggar i källare, bottenvåning och fasad (upp till 1 cm breda). Sprickorna har funnits under en längre tid men har nu förvärrats radikalt. Hur åtgärdas detta på bästa sätt? Hej ,
    Läs mer
  • Sprickor i husgrund
    Hej ”Micke”!! Jag äger ett tvåfamiljshus i centrala Eskilstuna sedan 6 år tillbaka. För ca 1,5 år tillbaka upptäckte jag en ca 2 cm djup spricka och ca ett par meter lång på husgrunden. Och sprickan gick rakt igenom från utsidan till insi
    Läs mer
  • Köksgolvet och troligen grunden har satt sig
    Hej! Hjälp….. Har ett hus med krypgrund. Golvet i köket sluttar ca 20 mm med start från ca 150 cm ut från köksskåpen fram till köksskåpen vid mätning mitt på golvet. Har nog funnits en mindre sättning under en lång tid men nu märks den tydligt
    Läs mer
  • Golvet lutar rätt rejält – sättningar i stengrunden ?
    Hejsan, Jag och min sambo går i renoveringstankar alternativt riva och bygga nytt. Jag skriver därför till er för att få en förståelse om vad allting kostar kring ett husbygge och om det är värt att gå vidare med våra funderingar. Jag tror att tomten
    Läs mer
  • Sprickan i fasaden och inåt också
    Vad gör man för att lösa problem med sättningsskador båda inne och ute i fasaden? Sprickor börjar från grund och går upp en bit på väggen,sprickan är som vidast längst ner ca 4-5 mm. Huset är 1 1/2 våning med krypgrund. MVH Sara Hej Sara, När du [...
    Läs mer
  • Sättningsskador tegelvägg och grund
    Vad gör man för att lösa problem med sättningsskador i tegelfasad? Sprickor börjar från grund och går upp en bit på vägg upp mot tak och det gäller att ytterhörn på radhuset. Sprickan är som vidast längst ner ca 5-6 mm. Två våningshus utan källare He
    Läs mer
  • Sjunker grunden?
    Hej ,Återkommer normalt inom cirka 3-4 arbetsdagar. Ibland kan det variera på grund av sjukdom eller resa. Tills jag har gett ett svar så se gärna min film om hur jag jobbar med mina frågor och svar. Vänliga Hälsningar Micke
    Läs mer
  • Tvärgående spricka
    Hej, har bilder att sända om det går? Beskriver bäst funderingen. Behöver rådfrågning om eventuell åtgärd: Soutteräng, -71. Tvärgående spricka från knut till knut (ca 5m). Som störst 2-3 cm och detta är i själva knuten. Sprickan minskar till som det
    Läs mer
  • Sprickor grund garage
    Hej Reino, Som du benämner så har betongplattan för ditt garage spruckit och det beror troligen på att huset står på dålig mark och har därmed fått en tjälskjutning. Det kommer ju sig av att marken som man byggt på inte är lämplig att bygga på och [.
    Läs mer
  • Åtgärda sättningar/sprickor i huset
    Hej , Då sättningar är väldigt viktiga att man undersöker på plats så rekommenderar jag att sättningsexperter bör kopplas in. Det låter som att du har gjort det. Att injecera med expanderande geopolymer är en väl beprövad metod. Som med alla projekt
    Läs mer
  • Sättning i grundplatta method?
    Hej Erik, Tack för frågan Som jag ser det så finns det ett antal olika saker som man använder sig av. Det finns två huvudsakliga grupperingar av tekniker när man ska åtgärda en sättning och valet av dem är lite tyck och smak. Vi har kontakter inom [.
    Läs mer
  • Stärka upp en grund under en del av huset
    Hej, Behöver stärka upp en grund (en del av huset) och bor i västra Göteborg, behöver hjälp av någon som kan och kan hjälpa oss vidare. Hej Fredrik, Jag sätter dig i kontakt med sättningsexpert som kan ge dig råd kring hur du kan stabilisera upp huse
    Läs mer
  • Bäst åtgärd vid sättning ?
    Hej ! På grund av lergrund och troliga förändringar i markförhållandena har vårt hus fått en sättning med ca 8 cm i ett av husets hörn. Ca 1/3 av golvytan inne i huset lutar mot detta hörn.Tyvärr verkar sättningen att fortgå med någon m.m. per år. Vi
    Läs mer
  • Spricka i sockel
    Hej! Jag ska köpa ett hus och försöker få ett utlåtande på en spricka i grunden/sockeln. Sprickan uppstod ganska omgående efter byggnationen 2002. Har försökt lagas 2 ggr men återkommer. Den är cirka 3-4 meter och helt horisontell, nästan knivskarp.
    Läs mer
  • Cellplast som lossnar vid sättning
    Hej Mitt hus är byggt på en gammal sjöbotten och därför så pålades grunden. Som grund gjöts en ”ram” av betong ihop med pålarna samt att en platta gjöts på isoleringen.Problemet är nu att när marken sätter sig så följer isoleringen med ne
    Läs mer
  • Rimligt pris för att åtgärda grund o fasad som knäckts
    Hej. Har blivit kontaktad av ett företag angående vår grund o fasad som knäckts i Eksjö. Hur vet jag vad som är rimlig åtgärd eller pris? Mvh Marie Hej Marie, Vi har en granne som råkat ut för detta. Vet att det blev ett försäkringsärende och blev [.
    Läs mer
  • Grundförstärkning för äldre hus med sluttande krypgrund
    Hej, Vi är spekulanter på ett äldre hus med sluttande krypgrund där grunden sprucket intill ett av de nedre hörnen, nederst i backen. Har jag fattat rätt att det kan räcka att påla det skadade hörnet? Hur svårt är det att göra själv. Vilken erfarenhe
    Läs mer
  • Sprickor i grunden
    Hej! Jag har sprickor på min husgrund. Det är en torpargrund med avfuktare installerad. Den har dock varit trasig på obestämd tid men är nu lagad. Sprickorna är både vågräta och lodräta. Det är tydliga sprickor och jag uppfattar att dessa har uppkomm
    Läs mer
  • Hur undviker man sprickor i fasaden?
    Hej, Jag ska bygga en tillbyggnad till ett äldre hus med källare. (först riva en befintlig tillbyggnad sedan bygga upp den igen p g a radon och stora sättningar) Befintligt hus har en grund som består av betonghålsten ca 200mm tjocklek och husväggarn
    Läs mer
  • Sättningsskada varmgrund smålandsvilla dränering tjälproblematik
    Hej, Vi har en smålandsvilla som står på en varmgrund ”Cellplast Direkt”. Grunden har en sättningsskada på 50-60 mm, en tjälproblematik samt saknar dräneringsrör. Vi avser att reparera dessa brister men behöver hjälp med att göra riskbedö
    Läs mer
  • Grundförstärka sjöstuga efter sättning av plintar
    förfrågan gäller en sjöstuga som är belägen mycket nära vattnet. stugan är cirka 60 kvm, sättningar har skett i ena hörnet som vätter mot vattnet, 2 – 3 plintar är speciellt utsatta, sjunkit ca 15 cm, har dock skett under många år (ca 15 år). s
    Läs mer
  • Grundförstärka och räta upp hus i Spånga
    Hej, Vi håller på och tittar på ett hus i Spånga som vi eventuellt kommer att köpa. Huset på ca 70m2 med källare är byggt på 40-talet. Marken är bedömt att vara lera och konstruktionen är grundsulor med murar i betonghålsten. Bjälklag och stomme är i
    Läs mer

Förebygga Sättningsskador

Att vid nyproduktion förebygga sättningskador är betydligt billigare än att åtgärda befintliga hus. Exempelvis pålning kostar mycket mer att utföra efter att ett hus väl står på plats.

Om du ska bygga ett nytt hus och lägga en helt ny grund har du möjlighet att göra allt rätt från början. Se till att jobbet görs fackmannamässigt för bra resultat.

Vad ska du tänka på för att undvika sättningar när du lägger en helt ny grund?

En geoteknisk undersökning ska genomföras för att klarlägga vilka markförhållanden som gäller i området. Vid en geoteknisk undersökning borrar man håll i marken på ett antal platser i området som ska undersökas. Med hjälp av borrprover (cylindrar med jord) analyserar man vilken typ av mark som finns under översta marklagret. Därefter analyseras sammansättningen av marken och hur den kan komma att påverkas av tryck ovanifrån, i det här fallet en husgrund.
Om det finns anledning att tro att det finns andra problem som t.ex. markradon gör man en utökad geoteknisk undersökning just för detta.

Med hjälp av den geotekniska undersökningen ska en konstruktör räkna ut hur grunden ska anläggas. Det är viktigt att markentreprenören följer de föreskrifter som gäller vid grundläggning. Dessa föreskrifter finns att hitta i boken ”Markama” som finns att köpa hos Svensk Byggtjänst, http://byggtjanst.se/tjanster/ama/fackomrade-hus/

Grunden måste bära över pålarna

En grund som byggs och som ska pålas behöver konstrueras så att husgrunden bär mellan pålarna. Beroende på grundteknik så behöver man tänka annorlunda. Betongplattan måste bära mellan pålarna, och det behöver även krypgrunder. Därför fungerar inte krypgrunder med ”korta” grundelement. Man behöver därför använda rätt dimensionerade balkar som bär upp huset över pålarna.
Är inte grunden dimensionerad för detta så kan man få problem ändå med sättningar. För att ta fram en pålplan så anlitar man ofta en konstruktör.

Inlägget Så undviker och fixar du sättningar i huset dök först upp på .

Bygga på betongplatta

$
0
0

Att komma upp ur marken är då det roliga börjar för den som ska bygga hus. Hittills har man mest grävt och gjutit saker som sedan inte kommer synas så mycket. Denna artikel tar vid där grunden slutar så att säga. Vilket väggsystem passar och hur ska du tänka när du väljer väggsystem. Vi kartlägger också väggsystemen.
När man har lagt grunden så har man kommit ganska långt i byggprojektet att man kan börja tänka på hur huset ska resas. Har du köpt ett standardsystem från en hustillverkare är denna artikel lite överflödig. Den riktar sig framförallt till dig som vill läsa in dig på hur du kan bygga på din betongplatta.

Bygga yttervägg på betongplatta

bygga yttervägg på betongplatta
Denna artikel handlar främst om ytterväggar. Innerväggar kan vara en diskussion kring konstruktion men vi behandlar framförallt ytterväggskonstruktioner. Dessa konstruktioner beror jättemycket på vilken typ av vägg man väljer. Det är också så att val av vägg påverkar hur grunden ska dimensioneras. En tjockare vägg behöver ofta en bredare kantbalk exempelvis.

Läs mer om att gjuta betongplattan här.

Vad ska du bygga för något

Beroende vad du ska bygga så finns det olika lösningar och bra tips.
Vi kommer utveckla dessa artiklar hela tiden.

Använd stålsyllar med syllskydd på betongplatta

stålsyll
När betongplattan är lagd kan man lägga en syll. Vad är då en syll?
Vad är en syll

Syllen är den regel som man bygger upp väggarna med och syllarna ligger an mot betongplattan.
Vi rekommenderar starkt att inte bygga syllen med trä – använd hellre stålsyll.

Det finns historiskt stora problem med syllar på betongplattor. De material som historiskt ställt till problem används inte längre, men man bör ändå undvka trä mot betong. Läs mer om syllproblem här.

Fästa syll på betongplatta

En syll som ska fästas på en betongplatta monteras normalt med någon typ av betongskruv. Se till att skruven är gjord för att klara av borras ner i en betongplatta. Se också till att använda en skruv som minimerar risken för överdragning.

Om du har vattenburen golvvärme och ska borra efteråt i en betongplatta är det viktigt att inte gå så djupt ner i betongen att du når ner till golvvärmen. Den vattenburna golvvärmen bör om du utfört grundläggningen korrekt ligga på ett djup som överstiger 5 cm djup. Dvs om du borrar ner till max 4 cm i betongplattan så ska du inte riskera att borra i golvvärmen.

Olika väggsystem att välja mellan

När man har satt syllen som då förvisso beror på vilket väggsystem man ska välja, så är det dags att resa väggarna. Då har man olika val att välja olika väggsystem.

  • träreglar
  • isolerande byggblock
  • ytong
  • leca
  • siporex
Bygga ytterväggar med träreglar
bygga väggar med träreglar
Det kanske mest vanliga väggsystemet i Sverige idag är träreglar. Nu menar vi själva väggsystemet och inte så mycket fasaden då val av fasaden hänger ihop ganska mycket med detta, men vi kommer till det senare.
Om man då har valt träreglar har man alltså valt ett material av trä. Trä är ett organiskt material och ofta kombinerar man detta med mineralull i väggen och även fasad utanpå. Man har också ofta olika typer av ångspärrar både inåt och utåt. Det här har genom åren skapat mycket kontrovers där man har enstegsfasader och trä. Man skyller ofta på cellplast som en del av fasaden. Man har cellplast på utsidan och sedan kommer det in fukt på väggen och det skapar problem och detta beror på en ångspärr på insidan som gör att huset inte kan andas. Kort sagt är trä det absolut vanligaste materialet att bygga med väggar. Fördelen med materialet är att det är väldigt enkelt att bygga i och därmed kan man vara väldigt flexibel. Snickare älskar att bygga i trä och det är ett material som är här för att stanna. Man bygger upp fönsterpartier, vanliga bärande reglar och så vidare. De här reglarna blir då bärande i konstruktionen och lasterna först ner i kantbalken på grunden.
Bygga ytterväggar med isolerande byggblock
bygga väggar med träreglar
En annan vanlig byggteknik idag är att man framförallt vid putsade hus, men även för andra fasader så bygger man med färdiga byggblock. Man kan säga att dessa i princip består av legobitar av cellplast som man staplar på varandra. Dessa är ofta 400 mm tjocka och har uttag för att sedan kunna gjuta betongpelare. Det går väldigt fort att stapla ut dessa och det kan ta endast en dag att bygga en våning.
Det finns olika typer av väggsystem såsom isogrund och termomur. Jag kommer länka till dem här nere. Fördelen med de isolerande blocken är självklart att dem är isolerade och kommer i ett stycke. Detta innebär alltså att det inte finns någon möjlighet till att skapa fuktproblem i dem här väggarna. Några möjliga nackdelar är väl att dem inte är super flexibla och att man vid exempelvis fönsterpartier och liknande behöver man ha vissa specialkonstruktioner, men det har dem här väggsystemen löst då dem funnits länge. Isolerande byggblock är ett väggsystem som jag varmt rekommenderar.
Bygga ytterväggar med ytong
Det finns också lättbetong väggar där man kan bygga i byggblock. Man kan säga att det är någon blandning mellan hela betongväggar som man gjuter och dem isolerande blocken. Man har alltså relativt lätt högt sätt bra isolerande lättbetong. Då är det luftporerna inne i betongen som gör att betongen faktiskt får en bra isolerande effekt. Det är alltså lättbetong som man stamplar på varandra och murar, det är som murblock kan man säga.
Mura ytterväggar med leca
Ett annat vanligt sätt att bygga upp väggar är med leca. Då är det ofta kanske inte dem hus som man ska bo i eftersom att dem inte alltid isolerar särskilt bra. Leca kan vara bra för bodar där det är vanligt att man vill mura upp enkla konstruktioner. Man får då ett stabilt hus. Förutom att leca inte isolerar så bra och därmed kan den lätt suga åt sig fukt. Det finns isolerande lecablock, men dem är mycket dyra.

Fästa lecablock på betongplatta

När man ska fästa lecablock i betongplattan så är det bra om man ser till att lecablocken har mer än bara bruk att fästa i.
Du kan t.ex. borra ner en expanderbult i betongplattan. Sedan kan du skruva på ett gängjärn som du sedan fäster lecablocken i. För att dessa ska passa kan du göra hål i lecablocken på dessa ställen också så du enkelt kan trä över dessa över gängjärnen.
Pratar man med snickare så säger de säkert att det räcker med enbart med bruk men jag anser att vidhäftningen mellan lecan och grunden inte kan skada.
Det blir en dubbliknande konstruktion ner i plattan

Vilken dimension av leca på betongplatta för väggar

Den dimension på lecablocken som är vanligast är de block som är 19 cm breda.

Här finns frågor och svar kring att bygga på betongplatta med leca.

Bygga väggar med siporex

Siporex kan man använda för att bygga både källare och ytterväggar. De går att få isolerade och oisolerade. Precis som med ytong så riskerar dessa väggar att bli ganska tjocka. Speciellt om man ser till de regler och lagar som det skissas på (läs mer om det här).

Frågor från besökare om att bygga på betongplatta

Här kommer frågor och svar vi fått över tid som är relaterat till att bygga på betongplatta.

  • Golv i dusch ovanpå betongplatta
    Bygger ett duschutrymme på 2 kvm på befintlig betongplatta, utan isolering under. Ingen golvvärme skall finnas. Är det någon ide att lägga isoleringskiva under betong/flytspackel och i så fall hur tjock kaka skall det vara ovanpå Hej Ulf , Det låter
    Läs mer
  • Hur snart kan man bygga väggar på en gjuten platta
    Hej Vi planerar en betongplatta som ska gjutas i helgen. När kan man börja bygga väggarna på plattan. Vi skulle vilja komma igång med bygget av vår tillbyggnad så fort som möjligt efter gjutningen för att hinna klart innan sommaren börjar. Hej Janne,
    Läs mer

Inlägget Bygga på betongplatta dök först upp på .

ESS Drän – dräneringsröret som håller längre

$
0
0

ESS Drän - dräneringsrör

Dräneringsröret som funnits länge men borde användas mer. ESS Drän använder gravitationen för att säkra att dräneringsrören inte sätter igen såsom de traditionella rören gör. Därmed har de en längre livslängd.

Dräneringsröret som håller längre

ESS Drän - håller längre
Bilden visar hur ESS Drän behåller sin dränerande funktion medans mer traditionella dräneringsrör får en avtagande funktion. Det är tydligt att man inte bör snåla på sin dräneringslösning.

Extrakostnaden på cirka 2 000 kr är enligt mig värt det.

Intresse för ESS Drän

[contact-form-7]

Traditionella dräneringsrör sätter igen

ess drän
Normala dräneringsrör förlorar stor del av sin dräneringseffektivitet efter bara några år. Det beror på de enklare dräneringsrören sätter igen av silt och slam. Även rötter som växer från växtlighet påverkar dräneringsrörens funktion.
Problemet är således att traditionella dräneringsrör fungerar som filter. Precis som med alla filter så behöver man se till att filter inte sätter igen och byta filter då och då. Det är det som är problemet med dräneringsrör eftersom de är nergrävda.

Små partiklar sätter således igen dräneringsrören som över tid förlorar sin förmåga att föra bort vattnet. Idag rekommenderar man att man ska dränera om efter ett antal år. Detta beror inte bara på dräneringsrören utan också att det kommit bättre dränerande material (dräneringsskivor). Men att rören sätter igen är ett stort problem.

ESS Drän – hur fungerar det?

ess drän
Dräneringsröret fungerar genom att man utnyttjar gravitationen av tyngre partiklar och därmed separerar dem från vattnet. På så sätt får partiklar aldrig möjlighet att sätta igen på samma sätt.

Fungerar för både källare och nya hus

ESS Drän fungerar oberoende om du ska bygga ett nytt hus eller dränera om en källare.

  • källare
  • platta på mark
  • krypgrund

ESS Drän kostar lite mer

ESS Drän har en annan funktion än traditionella dräneringsrör. Det gör att de också kostar lite mer. Det är dock värt det att säkra sin dränerings livslängd bortom det som traditionella dräneringsrör klarar av.

Kostnaden för ESS Drän är cirka 80 kr/meter jämfört med 33 kr/meter. För en normal villa på 100 kvm blir det cirka 10+10+10+10 meter. Dvs 40 meter dräneringsrör kostar cirka 3 200 kr jämfört med 1320 kr. Så för lite mindre än 1 900 kr så framtidssäkrar min sin dräneringslösning. Det tycker jag är värt det.

Skippa geotextilduken

Geotextilduken är till för att slam och partiklar inte ska sippra ner och förstöra dräneringslösningen. Men eftersom ESS Drän är mer tålig för partiklar kan du enligt leverantören skippa detta filter. Dessa filter sätter dessutom igen över tid. Detta förlänger också livslängden på systemet.

Monteringsanvisningar

Monteringsanvisningar för ESS Drän

Inlägget ESS Drän – dräneringsröret som håller längre dök först upp på .

Flyttbara grunder för flyttbara hus

$
0
0

Flyttbara grunder för flyttbara hus
Som en följd av migrations-överenskommelsen mellan regeringen och alliansen förra året så kom idag ett förslag om att införa temporära bygglov för hus som man kan flytta. Husen ska ha en lägre boende standard än dagens krav vid permanenta bygglov för bostäder. Därmed hoppas man kunna lösa delar av den akuta bostadssituation som finns i Sverige.

Flyttbara hus kräver flyttbar grund

Vad vi förstår så vill man kunna bereda mark tillfälligt och sedan inte använda den marken vidare för boendeändamål. Det talar för att man kommer välja en grundtyp som är mer mobil. Det talar därmed för en flyttbar grund.

Olika typer av flyttbara grunder

Det finns grunder som är flyttbara. En av dessa är krypgrunden från Tjällden AB. Grundelementen som detta företag har består av en cellplastkärna som gör att man får ett bra klimat inne i grunden tack vare de isolerade grundbalkarna.

Även albabalken och andra typer av balklösningar kan komma att bli aktuella eftersom dessa också är flyttbara om de monteras rätt.

Flyttbara hus kan tas fram snabbare

Enligt Dagens Industri så säger bostadsministern Peter Eriksson (MP) att denna lösning skulle kunna göra det enklare att få fram tillfälliga bostäder. Bostäderna ska sedan kunna flyttas dit behovet finns för tillfället. Behovet kommer som det låter därmed att variera över landet över tid och detta gör att man kan flytta bostäder dit behovet är som störst.

Hur kan det skapas fler bostäder

Tanken är att mer mark kommer kunna användas då detta förslag medför att mark som inte detaljplanerats för bostäder nu kan användas tillfälligt.

Hur länge ska de nya byggloven vara giltiga

De tidsbegränsade byggloven kommer godkännas till en början i 10 år. Ovanpå det ska man kunna begära en förlängning på fem år.

Hur kommer förslaget anpassas till olika delar i Sverige

Enligt förslaget så är en av huvudpoängerna att kommunerna INTE ska kunna ställa samma krav på dessa bostäder som de som har permanenta bygglov. Därmed ska kommunerna inte kunna ställa egna krav på olika delar i bygglovet utan samma regler ska gälla i hela Sverige.

Finns det risk att förslaget inte blir av

Med de fakta vi vet idag är det inte troligt att förslaget ändras i grunden. Det kan komma några småändringar på vilka krav som ändå måste uppfyllas men min bedömning är att förslaget går igenom. Inte minst eftersom detta är en del av en redan ingången politisk uppgörelse. Dessutom har flera oppositionspolitiker utrycks sig positivt om förslaget. Om något så säger man från oppositionshåll att det behöver göras än mer.
Många moderatledda kommuner har ställt sig frågande till hur de ska lyckas ta fram så många bostäder som krävs av dem. Detta får ses som en del av att försöka göra vad man kan för att klara av detta och möta kommunerna som menar att man inte kan både följa plan och bygglagen och producera så många bostäder som behövs.

Inlägget Flyttbara grunder för flyttbara hus dök först upp på .

Hög eller låg grundsockel – hur ska du tänka?

$
0
0

En mycket viktig del av beslutet att välja grundtyp och tillvägagångssätt för din grundläggning är att bestämma hur grundsockeln på huset ska se ut. Det gäller inte minst när du ska bygga till.

Olika höga socklar och dess användning

  • Hög grundsockel – hus med källare
  • Hög grundsockel – sutteränghus
  • Låg grundsockel – villa direkt på betongplatta
  • Något högre grundsockel – hus på krypgrund

Hög grundsockel – hus med källare

Hög grundsockel är naturligt för hus med källare.

Källare gjuts ofta på en betongplatta och har sedan väggar som bär upp våningsplanet ovanför. Dessa väggar har ett marktryck på sig på delar av väggen. Den resterande källarväggen blir därmed en grundsockel. Detta gör att dessa hus ofta har trappor utvändigt som behövs för att ta sig in i huset.

En källare dräneras oftast när man bygger dem.

Läs mer om grundläggning för källare här.

Hög grundsockel – sutteränghus

Hög grundsockel är naturligt för hus som ligger på en sutterängtomt.

Ett sutteränghus liknar en källare men skiljer sig också på flera sätt framförallt utseendemässigt. Byggtekniskt är det relativt likt förutom att ett sutteränghus behöver dräneras lite annorlunda eftersom bara delar av huset ligger under mark. Speciellt de delar av huset som ligger under mark behöver dräneras extra väl eftersom huset ofta har ett mer utsatt läge med vatten som rinner ner mot huset från slänten ovanför.

Läs mer om grundläggning för sutteränghus här.

Låg grundsockel

Låg grundsockel är naturligt för hus som byggt på mark som INTE sluttar alltför mycket och där man byggt på en betongplatta normalt.

Betongplattans grundsockel bygger normalt bara någon decimeter. Man kan till viss del jämna ut vissa ojämnheter i mark genom att variera grundelementens höjd och därmed göra betongplattan i samma höjd trots att marken lutar lite grann.

Man kan också gjuta flera betongplattor i olika nivåer om tomten lutar. Men då får man ofta en problemställning med olika höga grundsocklar utmed huset som behöver hanteras ihop med fasaden.

Läs mer om grundläggning för betongplatta här.

Förhöjd grundsockel

Denna grundsockel är naturligt för hus som byggt på mark som INTE sluttar alltför mycket och där man byggt huset på en krypgrund normalt.

En krypgrund har ett utrymme under huset som är ventilerat normalt sett. Då får man en något högre grund än för en platta på mark.

Läs mer om grundläggning för krypgrunder här.

Välja grund för tillbyggnader

När man ska bygga till så behöver man anpassa tillbyggnadens grund så den passar med det befintliga huset. Grundsockeln är en av de problemställningar man behöver tänka igenom vid en tillbyggnad.

Läs mer om grundläggning för tillbyggnader här.

Frågor vi fått från besökare rörande tillbyggnader och att välja grund

Frågor om att välja grund för en tillbyggnad

Inlägget Hög eller låg grundsockel – hur ska du tänka? dök först upp på .

Allt om att bygga tillbyggnad på betongplatta

$
0
0

Allt om att bygga tillbyggnad på betongplatta

Klicka på snabblänkarna för att nå respektive stycke

Det här är en övergripande artikel som kommer att behandla hur man inspireras att göra sin tillbyggnad, hur du genomför och planerar tillbyggnaden, hur du begär in offerter och hur du ska tänka byggtekniskt.

Vi har en artikel om att gjuta betongplatta för tillbyggnad – den hittar du här >> gjuta betongplatta tillbyggnad.

Beräkna pris för betongplatta för en tillbyggnad



		
Beräkna ungefärlig kostnad

Övergripande om att bygga till ditt hus

Att många väljer att bygga till eller bygga ut sitt hus är egentligen ingenting nytt, detta har man faktiskt gjort så länge människor haft hus att bo i. Anledningen kan vara många, kanske börjar huset kännas för litet, man vill utöka familjen eller kanske vill man bara göra en förändring. Varför ska man flytta ut från huset, när det finns möjlighet att bygga ut det? En tillbyggnad är faktiskt ett väldigt bra alternativ och en av de bästa investeringarna som man faktiskt kan göra på huset. Ett hus som man upplever som litet och trångt kan med en del arbete bli stort med en tillbyggnad.

En tillbyggnad kan handla om en mindre renovering såsom exempelvis ett uterum eller en pool, kanske vill man ha fler sovrum och badrum. Drömmen är kanske att ha ett hus som med högt i tak och fönster som ger en frihetskänsla? I stort sett kan en tillbyggnad täcka alla behoven som finns då möjligheterna är oändliga, men oavsett anledning finns det ett par saker man bör tänka på så att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Nedan följer olika steg som är viktiga att tänka på innan man sätter igång med projektet.

Vår erfarenhet är att du bör planera ditt projekt väl i förväg. Du kommer ha ganska mycket dialog inte minst med kommunen, konstruktörer, entreprenörer, byggmaterialleverantörer och arkitekter. Det kan handla om allt ifrån att hitta nybyggnadsplaner för ditt område till hur stor yta som huset tar i form av hur det kan konstrueras så att man får så mycket yta till så liten kostnad som möjligt. Hur tjocka väggar ska det vara? Får jag bygglov? Vilka ritningar behöver jag? Hur ska trappor utföras i huset? Ska jag ha inglasade partier och hur stora är dem? Vilka rum ska ingå i min nya inbyggnad så att jag vet hur mitt inre påverkas av att jag bygger ut. Finns det delar i projektet som hänger ihop med andra delar? Kommer den här nya tillbyggnaden att leda till exponering mot sol? Så att jag via stora glaspartier skapar jätte varma rum. Hur vädrar jag isåfall dem? Hur ska taket se ut? Hur ska takhöjden vara?

Projektet berör också byggtekniska aspekten som hur huset ska bäras upp med takbalkar, hur ska fönstersättningen ske, hur ska isoleringen i både i tak, väggar och grund lösas så att ditt hus blir ekonomiskt men också inte tar onödigt utrymme (dvs takhöjd blir god etc)? Hur ska takstolarna konstrueras och hur ska hjärtväggarna gå för att få en bra konstruktion av tillbyggnaden? Vad ska vi ha för takvinklar på taket osv. Detta är exempel på frågor som det är viktigt att man besvarar innan man börjar bygga sin tillbyggnad.

Vilken typ av grund har befintliga huset

Du ska bygga till ditt hus. Det finns många aspekter som påverkar hur du ska bygga till ditt hus.
Här är några av de faktorer som påverkar hur din tillbyggnad kan utföras och vad betongplattan kostar.

  • bygga till hus med källare
  • bygga till hus med torpargrund/krypgrund
  • bygga till hus med betongplatta
  • bygga till hus i sutteräng
  • vill du ha golvvärme i betongplattan
  • är tillbyggnaden för åretrunt boende eller mer ett uterum eller vinterträdgård

Gemensamt för alla grundtyper
En mycket viktig del av att bygga till ett hus med betongplatta är att man bygger en helt fristående grund. Med det menas att man bygger husgrunden så att undergrunden inte på något sätt hänger på det befintliga husets grund.
Därmed behöver man se till att gräva ut ordentligt så att lasterna helt tas upp av marken under tillbyggnaden.

Bygga till hus med källare
När man ska bygga till ett hus med källare och vill bygga med grundtypen betongplatta har man normalt två val. Antingen bygger man en källare för tillbyggnaden också eller så vill man ha en betongplatta direkt i anslutning till källaren. Det som isåfall är speciellt är att grunden för tillbyggnaden byggs med extra hög sockel för att passa in med det befintliga huset.
För att komma upp med tillbyggnaden till samma nivå som det befintliga huset kan man använda färdiga element som bildar husets sockel. Dessa element bildar den höga vägg som sedan betongplattan vilar mot. Med putsning av denna tillsammans med betongplattan så får grundens sockel ett enhetligt utseende.
När man har specialfallet att man ska bygga en platta på mark som är en tillbyggnad och du har en källare intill
så är det väldigt viktigt att platta på mark inte hänger på källarväggen. Om den gör det så får du krafter in i huset som den troligen inte dimensionerad för. Du kan ha tur och väggarna inne i källaren som stagar upp den väggen som gör att lasterna som huset skapar för tillbyggnaden pareras upp av källarens innerväggar. Men annars så är det mycket bättre att man gör på det sättet att man låter betongplattan för tillbyggnaden sväva helt fritt och inte hänga på källarväggen. Man gräva alltså ur och fylla upp med cellplast som fungerar precis som grundisolering.

Bygga till hus med torpargrund
Att gjuta en betongplatta i anslutning till en torpargrund kräver sina anpassningar. En torpargrund har normalt en lite högre grundsockel än en betongplatta vilket leder till att man behöver lite högre grundelement. Men det finns fler aspekter att tänka på.
Se mer hur man bygger en gjuten platta på mark på befintligt hus med krypgrund/torpargrund
Bygga till hus med betongplatta
Att gjuta en betongplatta till ett befintligt hus med betongplatta är normalt sett enklare för höjden på den befintliga grunden är relativt låg ovh kräver enkla standard element för att få en tillbyggnad vars sockel kommer i samma nivå som det befintliga huset.

Behov och budget

Det allra första man bör göra innan man sätter igång med tillbyggnaden är att tänka på vilka behov som faktiskt styr. Varför vill man göra en tillbyggnad egentligen? Väntas det kanske tillökning i familjen? Önskas ett nytt gäst/badrum? Att veta vad man vill är superviktigt, faktiskt viktigare än att veta hur det ska gå till.

Tänk noggrant igenom alla behov och önskningar och ett tips kan vara att skriva ner dessa. När detta är klart är det dags att börja fundera och kartlägga budgeten. Hur stor är budgeten? Hur mycket är man villig att investera i tillbyggnaden? När man tagit reda på vad man faktiskt behöver tillbyggnaden till, d vs behoven blir det mycket enklare att prioritera bort det som inte skulle rymmas i budgeten. Eftersom att en tillbyggnad kan kräva en hel del tid kan det även vara bra att tänka på om man verkligen skulle vilja göra smådetaljerna på tillbyggnaden eller inte. Tycker man däremot att det är kul att snickra och renovera på fritiden, kan man köra på, men glöm inte att även smådetaljerna kostar och vill man tänka på plånboken kan man faktiskt spara in de sista kronorna genom att låta detaljerna vara.

Hur lång tid ska man beräkna att en tillbyggnad tar i tid?

Vi har varit med om många många tillbyggnader sedan denna hemsida startade. Tiden att utföra en tillbyggnad utifrån vår erfarenhet tar allt ifrån 10 månader till cirka 1,5 år.

Det är därför ganska viktigt att man tidigt börjar dialogen med kommunen.

Dialog med kommunen

Det är bra att man tidigt inleder en kommunikation med kommunen. Man kan exempelvis diskutera hur nybyggnadskartan för kommunen ser ut. Vad är det som gäller för i detaljplanen för ditt område där du vill göra din tillbyggnad?
Hur många procent av tomten får byggas ut? Hur hög får konstruktionen vara? Vad är dina önskemål? Vill du kanske ha ett tvåvåningshus, men det bara finns tillstånd för ett?
Du kan även titta på hur olika typer av krav ställs på ditt hus. Det kan vara alltifrån handikappanpassningar till hur isolerade väggarna ska vara. Hur nära tomtgränsen är det? Är tomtgränsen kanske kommunalmark eller är det tidigare så att man fått bygga väldigt nära?
Det kan kanske vara så att den delen av tillbyggnaden är av den art där det är okej att ligga närmare än 4 1/2 meter. För att få svar på alla dessa frågor är det alltså viktigt att man inleder kommunikationen med kommunen i god tid.

Många hantverkarskrån inblandade

En tillbyggnad är ett komplext projekt, inte minst eftersom så många olika hantverkare är inne och ska göra sina respektive delar. Räknar man dessutom in andra skrån såsom arkitekter mm så blir det många roller.
  • snickare
  • rörmokaren
  • elektrikern
  • målaren
  • projektledaren
  • inköparen
  • kontrollansvarig
  • arkitekt
  • konstruktör

Vad ska du bygga till

Det finns många olika typer av tillbyggnader. Vi kommer försöka täcka in dem alla över tid.

  • bygga till huset (många olika former – i vinkel, på gavel mm)
  • bygga om hus till permanentbostad
  • bygga ihop hus
  • bygga till uterum
  • tillbyggnad hall
  • höja våning och tak
  • bygga till en till våning

Rita upp huset i 3D

Det är viktigt att man skissar grovt på hur man vill att tillbyggnaden ska se ut. Tänk på att vara noggrann med stilen som önskas och likaså detaljerna som man vill ska finnas med på tillbyggnaden. Många väljer också att göra en punktlista som beskriver lite fakta och andra viktiga saker som man vill ha med i arbetet.

Jag rekommenderar därför att man funderar igenom husets lika aspekter genom att börja rita upp huset, gärna i 3d. Det finns jätte bra program som exempelvis leverantörer som kan hjälpa dig att ta fram en
modell för hur din tillbyggnad på ditt befintliga hus ska se ut. Genom den här modellen kommer du kunna lägga till, dra ifrån enkelt exempelvis med fönster, balkong, entren och så vidare så att du kan se hur
det kommer att se ut. Du kommer även kunna rotera huset för att verkligen få en känsla av hur huset kommer att se ut. Genom att göra detta på ett bra sätt så kommer du även att minska kostnaderna längre fram i projektet. Arkitekter, konstruktörer och liknande kommer lätt kunna se hur du vill ha det. Innan du börjar rita det med arkitekt ska man säkerhetsställa att konstruktören godkänt lösningen och mer lägger konstruktionen för ett godkännande snarare än att en konstruktör ska ta fram lösningen. Vi kommer behandla konstruktionsaspekter senare i denna artikel. Även dem byggtekniska aspekterna.

Välja 3D program

Att rita upp sitt hus i 3D är menar jag en bra investering för din tillbyggnad. En av dem viktigaste delarna i att göra huset snyggt som jag beskrivit innan så tycker jag att man ska lägga rätt så mycket tid själv på den här delen. Detta kan vara otroligt svårt och också förknippat med ganska mycket ändringar att komma fram till en snygg tillbyggnad, och då ska man alltså länga ner väldigt mycket tid. För att göra det så behöver man ett program och dem programmen är:

  • Google sketchup
  • Blender
  • Adobe 3D
  • fler utvärderas just nu

Jag utvärderar just nu dessa och det är jättekul. Tveka inte att kontakta mig om du vill veta mer om 3D program.

Ritningar på din tillbyggnad

När man är i ett så pass tidigt stadium av hela projektet finns det goda möjligheter att ta kontakt med exempelvis en fackman för eventuell hjälp och råd som skulle behövas. En arkitekt, konstruktionsfirma eller byggföretag hjälper många gånger också till när det rör frågor om dina skisser och detaljplaner. Det man kan få hjälp med är att få sina idéer till färdiga ritningar. En lekman kan även hjälpa till med bygglovsritningarna.

När man ska ta fram dem officiella ritningar som ska biläggas bygglovet så pratar man med en arkitekt för att få dem tillhanda. Ju bättre jobb du gjort med din 3d modell, desto mer input har en arkitekt och konstruktör för att ta fram dessa ritningar. Det brukar också billigare om man noggrant tänkt igenom lösningen och processen blir dessutom enklare om man manglat den ett par varv tillsammans med kanske kommunen och bekanta. Genom att rita upp den i 3d har du den bilden klarare för dig, innan du börjar blanda in dem aktörer som kostar pengar som vissa arkitekter, konstruktörer och till viss del även kommunen. Om du lämnat in ett bygglov för att sedan ändra det kostar det ofta pengar.
Dem ritningar som ska tas fram ihop med bygglovet är ritningar som fasadritningar, konstruktionsritningar för väggsystem, grundsektioner, grundkonstruktionsritningar, översiktsritningar för din tomt, mm.

Arkitekthjälp

En av dem delarna som man såklart jobbar med när man har en tillbyggnad är ju att ta in olika förslag. Jag har
tidigare rekommenderat en 3D-ritning där du innan du kopplar in dyrare moment såsom konstruktör och arkitekt själv ritar upp det du vill ha. Men i det skedet som du är i nu så är det då dags att ta in hjälp för en arkitekt som då kanske ska rita din tillbyggnad på ett lite mer skarpt sätt. Detta blir ju då ett underlag för ett eventuellt bygglov och det är då fasadritningar, sektionsritningar och liknande.

När det kommer till arkitekter och tillbyggnader så finns det flera saker att tänka igenom.

Det första är att du vill ha en naturlig övergång mellan din tillbyggnad och ditt befintliga hus. Det behöver nödvändigtvis inte vara att det syns väldigt tydligt, men vår erfarenhet är att den antingen ska smälta in eller faktiskt sticka ut och inte bli något halvdant.

När det kommer till din tillbyggnad så har vi skrivit en ganska utförlig artikel om vad som ökar värdet på ditt hus. När vi frågar våra besökare och även mäklare så får vi resultatet att en av dem absolut viktigaste värdehöjande effekterna är att du ska ha en snygg tillbyggnad, det är ofta det svaret man får. Vad snyggt innebär är otroligt diffust så att vad vi rekommenderar är att man börjar med 3D-skisserna där man verkligen vrider och vänder på modellen. Ska man klistra tillbyggnaden på? Ska den omfamna, vara större, vara mindre, lika snett? Ska den ha en liten tarm som sen blir en stor utbyggnad? Ska man ha en gång emellan? Ska man ha två våningar, en våning, 1,5? Alla dem här frågorna beror otroligt mycket på hur ditt befintliga hus ser ut och hur det ligger. Vi kommer därför ta fram en checklista på allt du ska tänka på när du ska rita upp ditt hus.

Stomrest tillbyggnad

Idag finns det många olika sätt att beställa en tillbyggnad på. Du kan exempelvis ha det som helhetsentreprenad, delentreprenad eller bygga helt själv. Den här frågan kring att bygga stomrest är någonting som kommit mer och mer där framförallt privatpersoner vill dela upp arbetet i stommen och sen inredet. Dels för att det kan vara skönt att hålla isär projektena, men också för att det är en naturlig avgränsning att jobba med både inne och ute.

Beroende på hur stort projektet är givetvis tycker jag att det är en utmärkt uppdelning för en delentreprenad, men man kan även fundera på att tänka på att bryta ner det ännu mer. Man kan då exempelvis bryta ner grunden och om man är nöjd med leverantören så tar man också nästa steg, men man får ett pris på grunden först och sen gör man det för att sedan gå vidare. Jag rekommenderar också att man tar in offert på materialet separat så att man kan ställa det ihop mot byggaren. Det finns flera potentiella stommar som man kan välja på och det är träreglar, isolerade byggblock, stålreglar och sånna lättbetongelement.

Tillbyggnaden i en helhet – trappor och altaner

När man ska bygga till så är marken helt plan i en ideal värld. Idag är tillbyggnader ofta på lutande mark i sutteräng eller liknande och då uppstår höjdskillnader. Dem här kan man då trolla bort på ett effektivt sätt med hjälp av trappor, stegen, altaner och så vidare.
Detta är anledningen till att 3d ritningen väldigt bra för att man tvingas att ta ställning även i höjdled. Man kan exempelvis bestämma att utbyggnad ut från t ex ett kök eller vardagsrum går ut på en altan i samma höjd. Sedan kommer en trappa från altanen ner till en annan
terassering och så vidare. Du kan planera din tomt när du bygger. Det kan ofta bli schaktmassor över och då kan du lägga dem på ett sätt som gör att du ramar in tomten.
Trappor är alltså viktigt att fundera igenom för tillbyggnaden. Hur ska huvudentren ligga och påverkas den på något sätt? Även altanen kan vara bra att fundera igenom ihop med helhetslösningen för din tillbyggnad. Vår erfarenhet är att det ofta tillkommer projekt på tomten
ihop med tillbyggnader. Du kanske vill ha en terrass utanför ditt sovrum samtidigt som den löper runt mot utbyggnaden. Utbyggnaden kanske är högt upp och du bygger också i en källare och vill då kanske att tillbyggnadens huvudutgång hamnar i samma nivå med en terrass. Då är det viktigt
att man bygger trappor även upp till terrassen som gör att du lätt kommer åt trädgården.

Vattenburen golvvärme i tillbyggnaden

När du bygger till så är det bra att tänka igenom hur du vill värma upp din tillbyggnad. Många väljer idag att gjuta en betongplatta på mark och i det vill man koppla på det befintliga värmesystemet på ett sätt som gör
att du får med dig uppvärmt vatten ut till tillbyggnaden genom vattenburen golvvärme. Du behöver ofta göra en golvvärmeritning som gör att du kan koppla till en shunt och en golvvärmefördelare som gör att du kan få ut golvvärmen från din uppvärmningskälla ut till tillbyggnaden. Detta kan ofta vara lite komplext då du ofta har en blandning av olika golvvärmelösningar eller vattenburna element i huset som gör att det inte bara är att koppla på, utan du kan behöva olika shuntar och liknande som gör att ditt hus går att värma upp även med tillbyggnader.

Tillbyggnadens värde – vilken utbyggnad höjer husets värde mest?

Att bygga till är ett roligt projekt om man förbereder sig väl. Beroende på hur du väljer bygga till så ökar sannolikheten att vi kommer att få tillbaka pengarna? Vi har flera olika kriterier som man ska tänka på vid grunden för beslut:
  • Målgruppen för området och huset
  • Egna behov av tillbyggnaden
  • Tillbyggnadens användbarhet
  • Utseende, design och arkitektur
  • Tillbyggnadens byggkostnader
  • Förutsättningar för tillbyggnaden

Läs mer om hur dessa delar påverkar beslutet för tillbyggnadens värdeskapande.

Bygga själv eller entreprenad för din tillbyggnad

Det finns mycket pengar att spara om du inte har något emot att kavla upp ärmarna litegrann. Speciellt genom att du bryr dig om detaljerna. Försök hitta så många checklistor och guider du kan på nätet och ställ frågor till de som vill och kan hjälpa till.

Slutsatsen från min sida är att du ska dela upp projektet i delentreprenader och eventuellt göra vissa av dessa, eller delar av dessa själv.

Läs mer om hur du ska tänka här

Ungefärlig schablonkostnad för en tillbyggnad

Priset för en tillbyggnad varierar väldigt mycket på komplexiteten som jag tidigare sagt, sutterängtomt, eventuella sprängningar, dålig mark, att du väljer ha ett helentreprenad. Effekterna av dem är att du får en dyrare tillbyggnad. Om du däremot väljer att göra väldigt mycket själv eller bryter ner och tänker igenom hur många timmar det egentligen tar att sätta en grund eller hur många timmar det tar att resa väggarna.

Det är bra att ta in hjälp på enskilda delar och hela tiden engagera dig i projektet. Att handla in materialet själv är en av de aspekterna vi pratat om många gånger här på husgrunder.com. Det finns en överdriven tro att hantverkare som lägger två grunder om året skulle ha billigare pris än dig som skulle köpa huset. Det är faktiskt inte helt sant. Dem har 20 % på lokala byggmaterialhandlaren, men det täcker ofta inte upp det mellanledet som byggmaterialhandeln utgör (de lägger på minst 50% från leverantören). Leta därför offert själv på olika ställen på nätet från tillverkare som säljer direkt till privatpersoner och jämför det med det pris du får från hantverkarna.

Beroende på hur duktig man är så tycker jag att man kan komma ner mot 10 000 kr/kvm för tillbyggnad, medans om det är komplext svårt och om man lägger ut precis allt så är det upp mot nyproduktionspriset, dvs runt 20 000 kr Beror också såklart på om du ska ha ett nytt badrum med komplexa vatten-och avloppsdragningar. Så där emellan ligger priset på en tillbyggnad.

Bygglov för tillbyggnader

Bygglovsprocessen för tillbyggnader skiljer sig inte särskilt mycket mot att bygga nytt. Men vi har skrivit en artikel för hur du ska tänka kring att söka bygglov för tillbyggnader.

Vid detta stadium av processen har du förhoppningsvis gjort allt förarbete, d vs planerat och bestämt hur du vill genomföra din tillbyggnad. Alla nödvändiga ritningar är också klara och därför är det nu dags att söka om bygglov. Som nämnts, är det kommunen som man ska vända sig till. När man har fått sitt bygglov, är det dags att sätta igång byggprojektet på riktigt. Kanske har man redan en byggentreprenör som man vet att man gärna skulle vilja samarbeta med.

Läs mer om bygglov för tillbyggnader här.

Byggtekniska frågor kring tillbyggnader

Det finns en mängd byggtekniska frågor som behöver adresseras inför och under din tillbyggnad.

  • dimensionering av konstruktionen – grund
  • dimensionering av konstruktionen – väggar
  • dimensionering av konstruktionen – bjälklag
  • fasaden
  • tak, takfot och takstolar
  • isolering
  • fukt och luftspalt
  • golv
  • välja byggmaterial
  • nivåskillnader på tillbyggnaden
  • dränering
  • fönster
  • ansluta tillbyggnaden
  • brand
  • ventilation
  • källare

Frågor och svar om tillbyggnader med betongplatta

Här kommer frågor vi fått över tid som är relaterat till betongplatta för tillbyggnader.

Inlägget Allt om att bygga tillbyggnad på betongplatta dök först upp på .


Attefallshus på plintgrund

$
0
0

Attefallshus är en av dem få hustyperna ihop med friggebodar och förråd där det faktiskt lämpar sig att ha
enklare plintar som grund. Man kan ju gjuta riktigt kraftiga plintar som står på berg och liknande, men just
attefallshus och förråd så fungerar det ganska bra att ha enklare plintar.

Olika lösningar för plintgrunden

En plintgrund för attefallshus kan antingen bestå av:

  • Gjutna plintar
  • Betongplintar som du köper färdiga

Plintar – gjutna eller färdiga

Läs mer om plintgrunden här. Det är en mer utförlig artikel som är bredare än denna, som bara handlar om just Attefallshus.
Ska man använda betongplintar så har man ett eget arbete som innebär att gräva, men också att få plinten i våg med varandra.
Om du exempelvis har 20 plintar i en plintgrund så måste ju alla dessa plintar vara i höjd med varandra, om man inte har justerbara plintar där balkskon på plinten går att justera så att bjälklagen på attefallshuset kan passa in på rätt ställe och hamnar i rätt höjd i alla plintar. Samma gäller ju för gjutna plintar som för en vanlig betongplint som inte gjuts, utan färdig från leverantör.

Gräva ner till tjälfritt djup

Med en plintgrund måste man precis som för betongplatta och för en krypgrund gräva bort tjälfarlig mark såsom matjord. Men du måste också gräva ner det till tjälfritt djup så att man tar bort all material ner till tjälfritt djup. Poängen med en plintgrund som behövs ganska många plintar så blir det ett rätt så rejält arbete med att gräva för alla dessa plintar och fylla på med dränerande material i alla hålet. Här skiljer
sig alltså markskruven väsentligt eftersom att man inte behöver göra det här.

Frågor om Attefallshus och plintgrunden

Här finner du svar och frågor om Attefallshus och plintgrunder.

  • Attefall plintgrund
    Skall bygga ett fullisolerat attefallshus på plintar. Hälften av dom förankras i berg. Resten hamnar i jord. Räcker det att gräva ner plintar där till
    Läs mer
  • Plintrörsdimension för friggebodsbygge
    Hej. Ska bygga en friggebod 15Kvm på berg. Räcker det med 150mm rör och att borra 15cm ner i berget. Armera ner i berget och upp till 2cm under röret.
    Läs mer

Inlägget Attefallshus på plintgrund dök först upp på .

Hyr reningssystem för enskilt avlopp!

$
0
0

Källa och partner: Miljöavloppet.

Behov av minireningsverk för enskilt avlopp

minireningsverk
I samband med husbyggen, husrenoveringar och husgrunder så är ofta avloppsystem på agendan. De flesta ansluter förstås till kommunalt avlopp, men på många platser som i sommarstugeområden eller på landet, är detta inte ett alternativ. Dock måste avloppssystemet vara godkänt och uppfylla lagkraven avseende reningsgrad och tillåten mängd utsläpp av exempelvis fosfor.

Välj en lösning som passar dina förutsättningar

Hyr reningssystem för enskilt avlopp!
Den lösning du väljer måste vara anpassad efter platsens markförhållande och miljön den placeras i. Det finns flera alternativ på reningsystem för att rena ditt avloppsvatten. En lösning för enskilda avlopp är så kallade minireningsverk, som renar utsläppen till godkända nivåer.

Hyr reningssystem för enskilt avlopp!

Att investera i ett reningssystem känns inte speciellt motiverande om man bor i ett område med planerad anslutning till kommunalt vatten och avlopp. Men vi har nu hittat en utomordentligt smart lösning! Man kan nämligen hyra ett minireningsverk som är ett reningssystem för enskilda avlopp med fosforfälla och en infiltrationsanläggning i ett. Allt som behövs för att ditt utsläpp både ska uppfylla de lagliga kraven och med minimal påverkan på miljön, vilken förstås känns bra!

Hyra minireningsverk gör att man slipper ta investeringskostnaden själv

Att hyra ett minireningsverk kan alltså vara ett klart ekonomiskt alternativ om du vet att ditt enskilda avlopp inte kommer vara en långsiktig lösning, utan temporär tills kommunalt vatten och avlopp kommer att anläggas i ditt område. Hyr du behöver du därmed inte kasta bort pengar i ”onödan” på att köpa ett reningssystem.

Vi hittade hyreslösningar för minireningsverk för hyresperioder mellan 3 till 6 år hos Miljöavloppet. Deras reningssystem placeras i en liten stuga på 2×2 meter och hyran inkluderar både installation, service och borttagning av minireningsverket efter avslutad hyresperiod.

Hyrlösningar minskar risken för bakslag

Idag ställer kommuner konstiga krav och olika krav gäller för olika kommuner. Det blir svårare och svårare att uppfylla kraven fast bra lösningar finns. Därmed minskar risken för den enskilde med en hyrlösning som ”får bevisa sig”. Om man efter denna lösning fortfarande inte uppfyller kraven (vilket ju nya lösningar måste klara – det är ju därför de finns) så kan man sluta sitt hyravtal och risken med lösningen blir mindre.

Frågor och svar om enskilt avlopp

Här kommer frågor och svar vi fått över tid som är relaterat till enskilda avlopp.

Inlägget Hyr reningssystem för enskilt avlopp! dök först upp på .

Bygga på betongplatta

$
0
0

Att komma upp ur marken är då det roliga börjar för den som ska bygga hus. Hittills har man mest grävt och gjutit saker som sedan inte kommer synas så mycket. Denna artikel tar vid där grunden slutar så att säga. Vilket väggsystem passar och hur ska du tänka när du väljer väggsystem. Vi kartlägger också väggsystemen.
När man har lagt grunden så har man kommit ganska långt i byggprojektet att man kan börja tänka på hur huset ska resas. Har du köpt ett standardsystem från en hustillverkare är denna artikel lite överflödig. Den riktar sig framförallt till dig som vill läsa in dig på hur du kan bygga på din betongplatta.

Bygga yttervägg på betongplatta

bygga yttervägg på betongplatta
Denna artikel handlar främst om ytterväggar. Innerväggar kan vara en diskussion kring konstruktion men vi behandlar framförallt ytterväggskonstruktioner. Dessa konstruktioner beror jättemycket på vilken typ av vägg man väljer. Det är också så att val av vägg påverkar hur grunden ska dimensioneras. En tjockare vägg behöver ofta en bredare kantbalk exempelvis.

Läs mer om att gjuta betongplattan här.

Vad ska du bygga för något

Beroende vad du ska bygga så finns det olika lösningar och bra tips.
Vi kommer utveckla dessa artiklar hela tiden.

Använd stålsyllar med syllskydd på betongplatta

stålsyll
När betongplattan är lagd kan man lägga en syll. Vad är då en syll?
Vad är en syll

Syllen är den regel som man bygger upp väggarna med och syllarna ligger an mot betongplattan.
Vi rekommenderar starkt att inte bygga syllen med trä – använd hellre stålsyll.

Det finns historiskt stora problem med syllar på betongplattor. De material som historiskt ställt till problem används inte längre, men man bör ändå undvka trä mot betong. Läs mer om syllproblem här.

Fästa syll på betongplatta

En syll som ska fästas på en betongplatta monteras normalt med någon typ av betongskruv. Se till att skruven är gjord för att klara av borras ner i en betongplatta. Se också till att använda en skruv som minimerar risken för överdragning.

Om du har vattenburen golvvärme och ska borra efteråt i en betongplatta är det viktigt att inte gå så djupt ner i betongen att du når ner till golvvärmen. Den vattenburna golvvärmen bör om du utfört grundläggningen korrekt ligga på ett djup som överstiger 5 cm djup. Dvs om du borrar ner till max 4 cm i betongplattan så ska du inte riskera att borra i golvvärmen.

Olika väggsystem att välja mellan

När man har satt syllen som då förvisso beror på vilket väggsystem man ska välja, så är det dags att resa väggarna. Då har man olika val att välja olika väggsystem.

  • träreglar
  • isolerande byggblock
  • ytong
  • leca
  • siporex
Bygga ytterväggar med träreglar
bygga väggar med träreglar
Det kanske mest vanliga väggsystemet i Sverige idag är träreglar. Nu menar vi själva väggsystemet och inte så mycket fasaden då val av fasaden hänger ihop ganska mycket med detta, men vi kommer till det senare.
Om man då har valt träreglar har man alltså valt ett material av trä. Trä är ett organiskt material och ofta kombinerar man detta med mineralull i väggen och även fasad utanpå. Man har också ofta olika typer av ångspärrar både inåt och utåt. Det här har genom åren skapat mycket kontrovers där man har enstegsfasader och trä. Man skyller ofta på cellplast som en del av fasaden. Man har cellplast på utsidan och sedan kommer det in fukt på väggen och det skapar problem och detta beror på en ångspärr på insidan som gör att huset inte kan andas. Kort sagt är trä det absolut vanligaste materialet att bygga med väggar. Fördelen med materialet är att det är väldigt enkelt att bygga i och därmed kan man vara väldigt flexibel. Snickare älskar att bygga i trä och det är ett material som är här för att stanna. Man bygger upp fönsterpartier, vanliga bärande reglar och så vidare. De här reglarna blir då bärande i konstruktionen och lasterna först ner i kantbalken på grunden.
Bygga ytterväggar med isolerande byggblock
bygga väggar med träreglar
En annan vanlig byggteknik idag är att man framförallt vid putsade hus, men även för andra fasader så bygger man med färdiga byggblock. Man kan säga att dessa i princip består av legobitar av cellplast som man staplar på varandra. Dessa är ofta 400 mm tjocka och har uttag för att sedan kunna gjuta betongpelare. Det går väldigt fort att stapla ut dessa och det kan ta endast en dag att bygga en våning.
Det finns olika typer av väggsystem såsom isogrund och termomur. Jag kommer länka till dem här nere. Fördelen med de isolerande blocken är självklart att dem är isolerade och kommer i ett stycke. Detta innebär alltså att det inte finns någon möjlighet till att skapa fuktproblem i dem här väggarna. Några möjliga nackdelar är väl att dem inte är super flexibla och att man vid exempelvis fönsterpartier och liknande behöver man ha vissa specialkonstruktioner, men det har dem här väggsystemen löst då dem funnits länge. Isolerande byggblock är ett väggsystem som jag varmt rekommenderar.
Bygga ytterväggar med ytong
Det finns också lättbetong väggar där man kan bygga i byggblock. Man kan säga att det är någon blandning mellan hela betongväggar som man gjuter och dem isolerande blocken. Man har alltså relativt lätt högt sätt bra isolerande lättbetong. Då är det luftporerna inne i betongen som gör att betongen faktiskt får en bra isolerande effekt. Det är alltså lättbetong som man stamplar på varandra och murar, det är som murblock kan man säga.
Mura ytterväggar med leca
Ett annat vanligt sätt att bygga upp väggar är med leca. Då är det ofta kanske inte dem hus som man ska bo i eftersom att dem inte alltid isolerar särskilt bra. Leca kan vara bra för bodar där det är vanligt att man vill mura upp enkla konstruktioner. Man får då ett stabilt hus. Förutom att leca inte isolerar så bra och därmed kan den lätt suga åt sig fukt. Det finns isolerande lecablock, men dem är mycket dyra.

Fästa lecablock på betongplatta

När man ska fästa lecablock i betongplattan så är det bra om man ser till att lecablocken har mer än bara bruk att fästa i.
Du kan t.ex. borra ner en expanderbult i betongplattan. Sedan kan du skruva på ett gängjärn som du sedan fäster lecablocken i. För att dessa ska passa kan du göra hål i lecablocken på dessa ställen också så du enkelt kan trä över dessa över gängjärnen.
Pratar man med snickare så säger de säkert att det räcker med enbart med bruk men jag anser att vidhäftningen mellan lecan och grunden inte kan skada.
Det blir en dubbliknande konstruktion ner i plattan

Vilken dimension av leca på betongplatta för väggar

Den dimension på lecablocken som är vanligast är de block som är 19 cm breda.

Här finns frågor och svar kring att bygga på betongplatta med leca.

Bygga väggar med siporex

Siporex kan man använda för att bygga både källare och ytterväggar. De går att få isolerade och oisolerade. Precis som med ytong så riskerar dessa väggar att bli ganska tjocka. Speciellt om man ser till de regler och lagar som det skissas på (läs mer om det här).

Frågor från besökare om att bygga på betongplatta

Här kommer frågor och svar vi fått över tid som är relaterat till att bygga på betongplatta.

  • Golv i dusch ovanpå betongplatta
    Bygger ett duschutrymme på 2 kvm på befintlig betongplatta, utan isolering under. Ingen golvvärme skall finnas. Är det någon ide att lägga isoleringskiva under betong/flytspackel och i så fall hur tjock kaka skall det vara ovanpå Hej Ulf , Det låter
    Läs mer
  • Hur snart kan man bygga väggar på en gjuten platta
    Hej Vi planerar en betongplatta som ska gjutas i helgen. När kan man börja bygga väggarna på plattan. Vi skulle vilja komma igång med bygget av vår tillbyggnad så fort som möjligt efter gjutningen för att hinna klart innan sommaren börjar. Hej Janne,
    Läs mer

Inlägget Bygga på betongplatta dök först upp på .

Vad kostar det att bygga en mur

$
0
0

Jag vill dela in murar i två olika slag. De som terasserar och de som enbart avskärmar. Byggtekniken är olika för dem två. Vi kommer gå igenom båda typerna här, men denna artikel fokuserar mest på fristående avskärmande murar som inte har ett marktryck.

Ska muren ta upp marktryck eller inte

Vad är syftet med muren. Ska muren ta upp ett marktryck eller inte. Ett exempel där man får marktryck är där tomten behöver terasseras, och då behöver muren konstrueras därefter.

  • Mur med marktryck – läs mer om terassering här
  • Mur som endast ska skärma av och utgöra en utsmyckning i exempelvis trädgården eller ut mot en gata

Priset beror på typ av mur

När man bygger en mur beror priset oftast på vilken murtyp man väljer. Det är framförallt höjden, utseendet samt materialet som påverkar priset. Priset kan även variera beroende på hur det ser ut hos just dig. Man kan bygga en mur på egen hand, men självklart kan man även ta hjälp av en så kallad markanläggare. Markläggaren kan hjälpa till med delar utav arbetet eller med allting, detta bestämmer självfallet du själv.

Inspiration för din mur

Vi kommer löpande uppdatera denna artikel när vi hittar fina murar. Att ha nya helt nybyggda murar är fint, men vi gillar murar från verkligenheten som har stått ett par år. Det är ju så de kommer se ut.

Murade grindstolpar
Murade grindstolpar

Genom att mura upp grundstolpar kring olika delar i din trädgård och ut mot vägar så får en bas från vilken du sen kan skapa ett staket eller liknande.

Mur mot väg
Mur mot väg

Genom att bygga upp en fin mur mot vägen får du en fin ram på din tomt. Tomtents inramning gör första intrycket.

Murade hörn
Murade hörn

Det är dyrt med murar. Men det är väldigt snyggt. Speciellt hörnen kan man inte minst med belysning göra fina.

Murade grindstolpar
Mur med dörr

Murar blir extra snygga om man bygger in en dörr i muren. Man kan experimentera i design så dörren blir fräck.

Mur mot väg
Mur med grind

Grindar gör sig väldigt bra ihop med murar. Speciellt putsade murar är fint ihop med gjutna grindar.

Tegelmur
Tegelmur

Att bygga upp en tegelmur kan bli snyggt om huset är av tegel. Observera att själva stommen inte måste vara tegel.

mur med grindstolpar och grind
Mur med grindstolpar och grind

Murar blir extra snygga om man ramar in entren till trädgården med grindstolpar. Du kan ha olika material på murens och stolpens överkant.

terassering mur
Terasseringsmur

Du kan jämna ut höjdskillnader på din tomt genom att bygga olika typer av murar.

Tegelmur
Terasseringsmur mot väg

Det är väldigt vanligt att man mot vägen utanför tomten bygger en mur som syftar till att terassera tomten.

Rot avdrag för mur

Många fastighetsägare undrar idag om man kan få rotavdrag på priset när man bygger en mur, svaret är att man tyvärr inte kan få det. Det finns dock några enstaka undantag som ibland kan förekomma och det är om muren exempelvis ska återställas efter en dränering eller om muren är en del av husets konstruktion.

Vad kostar en mur ungefär?

Om man väljer att bygga en högre mur blir självklart underarbetet dyrare och detta eftersom att jordtrycket blir högre. Ett prisexempel på en byggnation av en mur som är 70 cm hög och har en jordtryck på 8 meter är totalt ungefär 28 500 kronor. I detta pris ingår grävmaskin/lastare, bortkörning av massor, stenmjöl, bärlager, makadam, geotextil, mursten och anläggningsarbete.

Hitta markentreprenörer

Låt mig hjälpa dig hitta en markentreprenör.
Klicka här för att kontakta mig om detta.

Mur kan bli dyrare än t.ex. en pool – budgetera och bygg billigare

Budgeten är för många viktigt när man arbetar med ett större projekt när det gäller hus eller trädgård och därmed finns det några tips på hur man kan minska kostnaderna för arbetet. Att tänka på vad som faktiskt kan sänka eller höja priset för en byggnation kan alltid vara bra. Därför brukar man säga att det kan vara viktigt med en så kallad research, speciellt om man ska bygga en mur för första gången. Att ta reda på så mycket som möjligt innan man sätter igång med ett projekt kan faktiskt utgöra grunden för fortsatt arbete.
När man bygger en mur kan man exempelvis minska kostnaderna för hantering av massor och grävning och detta genom att man ställer muren framför slänten istället för att gräva in muren i slänten. Om man tänker ekonomiskt kan ett tips också vara att man gör flera låga murar istället för en som är hög.

Vilka materialval har du att göra för en mur

Andra typer av material som man använder för att bygga en mur kan vara

  • stenkross
  • dräneringsgrus
  • dräneringsrör
  • sand
  • torv
  • matjord
  • plantor
  • spik
  • stenar i olika storlekar

Inlägget Vad kostar det att bygga en mur dök först upp på .

Poolgrund – Hur gjuter du en betongplatta för poolen

$
0
0

Det finns många pooler idag som behöver en poolgrund. Här beskriver vi hur man ska gå tillväga för att gjuta en sådan betongplatta till pool. En poolgrund kan vara en förutsättning för många poolsystem och om kostnaderna kan hållas nere kan det dessutom ge poolen en bra stabil grund inte bara hållfasthetsmässigt men även ur ett grundvattenperspektiv.

Vad kostar en gjuten platta till en pool

En gjuten betongplatta skiljer sig endel från en vanlig betongplatta. Vi kommer därför ta fram en unik platta på mark kalkylator för just pooler. Men tills dess, ta del av den generella kalkylatorn nedan.

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 1 av 3 - Välj typ av byggnad

Tillbaka

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 2 av 3 - Välj det län/ort som passar dig bäst

Tillbaka

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 3 av 3 - Välj entreprenadsform

Tillbaka

En poolgrund ger bra förutsättningar för en kvalitetspool

En pool som byggs i utsatta områden kan om de är för lätta lyfta. Då är en poolgrund ett sätt att motverka detta.
En poolgrund är ofta en gjuten betongplatta. Det är en oerhört stabil konstruktion för dem flesta pooler och används för fördel ihop med lite mer exklusiva pooler som har mer isolering och är lite mer åt det gjutna hållet. Det finns många varianter på dessa pooler.

Förklarande bra film om en poolgrund

Här har vi en bra film som jag tycker förklarar hur man kan gjuta en poolgrund.

Grävning är en stor del av poolprojektet

En poolgrund börjar givetvis med grävningen. Hur mycket man gräver beror på hur djupt poolen är, hur markförhållandena är och hur höga blocken är som man ska gjuta. Det kan också bero på om poolen ska vara helt nedsänk eller bara delvis eller kanske inte alls eftersom att man kan ju ha en poolgrund som ligger i markhöjd om man vill ha en ovanmarkpool. Det som krävs om man har den i markhöjd är att man har en mycket mer stabil konstruktion och dem flesta poolleverantörer har sådana lösningar men är mycket dyrare.

Så monterar du en poolgrund

Poolgrund har också precis som en vanlig platta på mark kantelement. Dem kantelementen ställer man ut enligt en ritning. Sedan lägger man 10cm isolering inne i poolen. Den isoleringen hindrar ju värme från poolen att tränga ut ur marken. Nu är den isoleringen mindre än i en villa eller garage, eftersom att man inte har vattenburen golvvärme och liknande som man har i dem betongkonstruktionen, plus att dem ligger längre ner i marken och behöver därmed inte lika mycket isolering.

Sen lägger man på ovanpå poolgrundens kapillärbrytandeskikt, dvs cellplasten, man lägger ut armeringsdistanser och sen lägger man på armeringsnät. En vanlig villaplatta gjuter man också ofta extra i hörnen eftersom att ett hus har väldigt stora krafter just i hörnen. Där går ju ofta bärande balkar ner, speciellt kring fönster och liknande och i hörn. Detta behövs ju inte i en pool eftersom man inte alls har samma laster på en poolgrund och därmed behöver man inte använda armeringsjärn som man gör i en gjuten platta för ett hus som ett solfjäder. Sen lägger man ut armeringsnätet.

Så gjuter du en poolgrund med gjuten betongplatta

När du gjuter din betongplatta för poolen så går det åt cirka 4 kubik betong, lite beroende på storlek på pool givetvis. Du gjuter en 10cm betongplatta och armeringen hamnar rätt i betongplattan eftersom man använder bra armeringsdistanser. Dessa är ofta gjorde av plast.
En poolplatta följer hur man lägger en husgrund för en vanlig villa i princip. Se denna artikel – men självklart är processen för en pool något förenklad – läs om gjutning av en betongplatta här.

Skillnaden mot en vanlig platta på mark är

  • Lägre specialanpassade kantelement.
  • Inga punktlaster. En husgrund har nästan alltid speciella laster som kommer ner på grunden. Det behöver man inte ta höjd för med en pool.
  • Ofta räcker det med en mindre tjock betongplatta men av olika skäl kan man välja 10 cm ändå. Se nedan på fördelar

Fördelar med en poolgrund

En poolgrund fördyrar ju poolprojektet. Så varför behövs den? Behövs den alltid?

Fördelen med en poolgrund är

  • Ger en stabil plattform för poolen. Beroende på val av poolstomme så förankras sen grunden med byggsystemet för poolen i övrigt. Se bra artikel här för val av poolstomme
  • En poolgrund kan vara avgörande för att göra poolen fribärande. Läs mer om fribärande pool nedan och hur poolgrunden är viktig för det ändamålet
  • På samma sätt är det viktigt att poolen klarar marktrycket. Här kan pool lösningen också hjälpa till.
  • Vissa pooler använder en sandbotten. Betänk att denna sand ”rör sig” när du använder poolen (du trycker ifrån från botten osv). För mig är det logiskt att man gjuter en platta för poolen för att motverka inte minst detta
  • Motverkar poollyftning. Genom att poolen med sin betongplatta är mycket robust så lyfter den inte lika lätt. Om man lägger ut 2-3 kubikmeter betong i en betongplatta så ska grundvattnet stiga enormt innan poolgrunden lyfter. Jämför man med en plastpool är jättelätt och kan därför inte byggas i alla områden.
  • betongplatta till pool
    Hej! Jag ska göra en betongplatta med armering på en grusbädd och frigolitisolering(rosa-lila). Plattan kommer att ligga ca en meter under markhöjd och kan vid rikligt regn stå under vatten några dagar innan min pump har klarat av allt vatten. Fråga:
    Läs mer

Vad kostar en poolgrund 8×4 m

Priset för en poolgrund är enligt en grundtillverkare cirka 11 000 – 13 000 kr exklusive betongen men inklusive armeringen. Det är en rimlig kostnad för att undvika problem med grunden och skapa ett stabilt poolsystem.

Pool för fribärande pool

En fribärande pool ställer mycket höga krav på poolens konstruktion. Många poolkonstruktioner klarar faktiskt inte dessa fribärande krav. Vill du ha en fribärande pool – kolla med leverantören om din pool klarar detta.

Att skapa en fribärande pool där poolgrunden är en viktig del är relativt komplext. Genom att förankra armeringen i betongplattan ordentligt och sedan låta de armeringsjärnen sticka upp ur betongplattan in i poolväggen. Läs även om marktryck nedan.

Även viktigt att stå emot marktrycket

Även icke bärande poolkonstruktioner behöver vara starka. Då behöver poolen stå emot marktrycket. Det är enklare än att vara fribärande men samma metodik för att göra poolen fribärande (beskrivet ovan) ger också poolen hållfastheten som behövs för att stå emot marktrycket.

Frågor från besökare om poolgrunder

Här har vi samlat de frågor som kommit in till oss som berör poolgrunder.

  • Gjuta platta till pool på sluttande berg
    Hej, Skall gjuta en platta för pool 4x8m ovan mark, vilken teknik är bästa för att slippa issprängning och att inte poolen glider och skapar sprickor… Skillnaden är ca 1-1,5m på 4m bredd… Tackar Magnus Hej Magnus, Du måste skapa en horiso
    Läs mer

Inlägget Poolgrund – Hur gjuter du en betongplatta för poolen dök först upp på .

Bygga och välja grund till växthus och orangerier

$
0
0

Denna artikel behandlar hur du ska tänka när du vill välja husgrund till växthus för att få en stabil grund. Vilken grund vill ha beror på användning, sockelval och budget. Det som är speciellt med grunden till ditt växthus är den höga sockeln. Och valet mellan att göra växthuset mer uterumsinspirerat med en betongplatta eller att ha ett jordgolv för att möjliggöra odling inne i växthuset. Vi går igenom båda fallen.

Vilket typ av växthus ska du bygga? Uterumsinspirerat med betongplatta eller med ett jordgolv

växthus grund
Som jag ser det kan man välja grund utifrån hur växthuset ska användas. Kommer det användas mer som ett uterum där växthuset är helt eller delvis uppvärmt. Du vill använda växthuset som en social plats att umgås i. Du brinner säkert också för växter men du vill kunna socialisera lika mycket som att odla. Det talar för betongplattan.

Om växthuset däremot mer är en odlingsyta och du vill kunna komma åt marken för odling inne i växthuset så kan jordgolv vara att föredrag.

En vanlig sockelhöjd som själva växthuset monteras på 40 cm (sett till betongplattan eller jordgolvet). Balkarna i sig är 50 cm höga.

Grund för växthus orangeri för att användas som ett uterumsinspirerat växthus

Om man vill ha en betongplatta inne i grunden och vill ha en hög sockel så kan man ha isolerade block som ger växthuset sin höga sockel.
Innanför denna isolerade balk kan man enkelt gjuta en 10 cm betongplatta med armering, eventuell golvvärme osv. Men du kan även flytspackla ett tunnare golv om så önskas.

Denna grund har tillkommit på senare tid och bygger på en liknande balklösning med isolerade lättflyttade grundbalkar (om cirka en meter långa) men där man kan lägga en betongplatta ovanpå cellplasten. Fördelen är att du får en grundbalk som ger dig en sockel som sticker upp ovanför golvet, även kallad förhöjd sockel.

Du kan då välja att antingen ha ett betonggolv eller bara lägga ut ett enklare golv ovanpå den stabila cellplasten. Du tar då bara bort det översta lagret cellplast om 10 cm och gjuter en platta. Samma konstruktion.

Eftersom du inte har några stora laster i ett växthus behövs i princip inget betonggolv. Cellplast, med rätt golv ovanpå, är förvånansvärt starkt. Speciellt med ett golv som fördelar lasterna brett. Ska du därmed ha öppen spis eller riktigt tunga krukor och liknande är absolut betongplattan att föredra. Kolla med grundleverantörens konstruktör kring vilka laster du kommer ha så kan ni komma fram till en bra lösning.

Här är frågor och svar rörande växthus och isolering.

  • Isolering av grundmur för orangeri på btg-sula
    Hej, Jag har sökt uppgifter på nätet och hos försäljare utan att få något bra svar och hoppas att du kanske har tips i följande fråga. Vi ska bygga ett orangeri på vår tomt i Stockaryd i Sävsjö kommun (Småland). Grundmuren kommer att utgöras av en be
    Läs mer

Grund för växthus med jordgolv

grund växthus
När man vill odla inne i växthuset och därmed inte behöver ett betonggolv så kan man bygga grunden med en balklösning där man sedan låter har ett jordgolv invändigt. Denna balk på bilden är isolerad.

Fördelen med denna lösning är att du kan

  • få önskad höjd på sockeln då de både kan staplas på höjden för extra hög sockel och även kan användas under mark för att få lägre sockel.
  • få en isolerad grundbalk/sockel
  • få en mycket stabil grundbalk som klarar stora laster
  • spara pengar jämfört med att mura då dessa grundbalkar snabbt och enkelt kan ställas ut på makadamen
  • bära elementen med två personer för hand. Du behöver således inte en dyr kranbil för att flytta omkring balkelementen

Markarbetet för att anlägga växthus skiljer sig mellan lösningarna

växthus grund
Mycket av jobbet med att bygga alla hus är grundarbetet – så även för växthus. I grundarbetet så ligger stor del av projektet i det så kallade markarbetet.

Markarbetet skiljer sig åt mellan de två olika lösningarna ovan.

  • Betongplatta. Du behöver förbereda marken för hela grunden. Läs mer om markarbetet för en grund här.
  • Jordgolv. Du behöver bara förbereda marken under grundens balkar. Men många passar på och förbereder så jordgolvet också blir fint och slätt så därmed kan de båda grundtyperna jämföras. Men en betongplatta har vid 20 cm isolering ett grundläggningsdjup på 400 mm ungefär. Det behövs inte inne i växthuset.

Växthusets användningsområde och krav styr val av grund

Idag används växthus inte bara för att odla i, många använder växthus även som en plats att umgås och koppla av i, som en plats för njutning. Det går absolut att använda den för båda ändamålen samtidigt då ett grönt och frodigt växthus har många positiva effekter på vårt fysiska och psykiska välmående. Att bygga ett café eller fikaplats bland blommor och växter kan verkligen rekommenderas!

Beroende på hur du vill använda växthuset påverkar det förstås en massa olika saker.

  • Vilken storlek och form på växthuset som du behöver
  • Vilken temperatur växthuset ska hålla
  • Om du ska isolera och vad du kan tjäna på det
Innan själva bygget av både grund och växthus är det viktigt att ha en tydlig planering och bra ritning över växthuset, dess placering och utformning. Om du inte vill köpa färdiga modeller och former går det att ta hjälp av någon som kan rita växthuset åt dig.

Växthus på grundsbalk är nästan alltid UTAN bjälklag

sula växthus
Växthus byggs idag nästan uteslutande UTAN bjälklag.

Du använder således en grundbalk bara för att bära upp huset och sedan låter du exempelvis makadam eller annat dränerande material utgöra golvet. Eller använder en betongplatta Eller så lägger du en stengång eller liknande inne i växthuset. Många är ju inte ute efter att ha ett riktigt golv. Vi har många av våra besökare som gjort så.

Du ställer växthuset på grundbalken med en syll (helst stålsyll) emellan. Markarbetet går till så att du gräver en grävskopa bred och ett djup som går till frostfritt djup precis som för krypgrundsgrundläggningen.

Många väljer att mura upp denna grundmur med leca vilket också är möjligt. Men detta murarbete kostar också pengar. Där kan du spara pengar om du köper färdiga isolerade element som är enkla att ställa upp.

Här hittar du företag som säljer dessa grundbalkselement.

Frågor och svar relaterat till växthusgrund utan bjälklag
Vi får in frågor rörande att välja grund till växthus utan bjälklag. Dessa finner du här.

  • Växthus på mur
    Hej Micke, vi ska bygga ett växthus med mur och tycker det låter väldigt lockande att kunna bygga mur utan att behöva gjuta en sula. Det ska bli grundvarianten ”Växthus på grundbalk utan bjälklag”. Vi funderar hur anpassningsbara grundbal
    Läs mer
  • Växthusmur, material, teknik, ventilation, dränering
    Hej! Läste din artikel om grundblocken från Tjälden och tycker det låter intressant för vårt planerade växthus, ett mur plus 5 från Willab, 20 m2. Vi har fått offerter på mycket pengar för att göra en grundmur på 43 cm (med leca e dyl på gjuten syll)
    Läs mer

Växthus på grundbalk MED bjälklag (krypgrund)

Som vi tidigare berättat här, så är krypgrunden i första hand avsedd för hus där man vill ha ett golvbjälklag ner mot grunden. Därför lämpar sig denna grundtyp extra bra när det kommer till prefabricerade hus. Men vi har också märkt ett ökat behov av grundläggning på tomter där en betongbil kan ha svårigheter att nå fram. Då behövs ett golvbjälklag med en bärande kantram som bär mellan balkarna. Det du får är alltså ett kryputrymme under huset.

Tillvägagångssättet för markarbetet är ungefär som det för att gjuta platta på mark. Skillnaden ligger i

  • att du bara behöver gräva för grunden på en bredd som motsvarar en grävskopa. Därför blir markarbetet billigare för krypgrunder. Med en betongplatta behöver du gräva ner till frostfritt djup under HELA plattan.
  • att du på det dränerande materialet (makadam) placerar ut grundelementen som alltså kan vara gjutna i ett stycke där cellplast gjuts in i fiberarmerad betong, istället för att platsgjuta. Använd helst isolerade element och uteluftsventilerad krypgrund med en inspektionslucka för att slippa eventuella problem med fukt som annars är vanligt.

Du kan välja höjden på grundsockeln mer flexibelt än för betongplattan.

Växthus på gjuten betongplatta

Det är förhållandevis enkelt att gjuta platta till växthus. Fördelen med en platta är flera, men de största är att du får ett bra undergolv och att du kan ha vattenburen golvvärme.

Läs mer här om att gjuta platta till ditt växthus.

Vad kostar en växthusgrund

Vad en växthusgrund kostar beror på vart du köper materialet och om du kommer lägga grunden själv. När det handlar om att gjuta platta på mark är det något du ganska enkelt kan göra på egen hand. När du gör det själv drar det förstås ner priset på grunden och arbetet. Följ länken för att läsa mer om material och pris för husgrunder.

Behöver du dränera en växthusgrund

Man kan säga som så att dräneringsrören aldrig skadar. Man behöver också fundera vilket värde dräneringen tillför.
Dränerande material under grundmuren behövs alltid för att undvika tjäle. Då är det bra om dräneringsrören ligger nära schaktbotten i dräneringsbädden och för bort det vatten som kommer som nederbörd framförallt. Det säkrar växthuset och dess grund från att skadas av tjäle.
Frågor och svar om dränering av växthus
Här samlar jag frågor och svar om just dränering av växthus.

  • Grund för växthus på mur
    Hej Micke! Ramlade in på din sida av en slump och tänkte passa på att ställa lite frågor! Jag ska köpa ett växthus som jag ställer på tegelmur och undrar hur du skulle lägga upp markarbetet? Området ligger på gammal sjöbotten. Planerar att dels ha be
    Läs mer

Isolera runt eller under växthuset

Till att börja med – isolering kostar lite grann men skadar sällan.
Du kan behöva isolera runt eller under grunden på växthuset beroende på vad du vill göra med växthuset.

Isolera runt växthuset
Jag hade ALLTID haft bra isolerande kantbalk. Då kan det vara ett alternativ att använda krypgrundsblocken ovan.
Dessa kantbalkar är relativt kostnadseffektiva och har både bra hållfasthet och kan användas som grundsockel (ersätta murad sockel), nergrävd eller delvis (eller helt) ovan mark. De är enkla att ställa ut och behöver knappt någon murning alls. Du behöver nästan ingen betong alls och därmed kan du till och med utföra grundläggningen på en ö eller annat ställe dit det är svårt att frakta ”färsk betong i betongbil”. Du kan gjuta det lilla som behövs på plats.

Isolera under växthuset
Om du vill hålla en relativt god temperatur inne i växthuset rekommenderar jag att du isolerar under växthuset av flera skäl.

  • Isolering stoppar markfukten från att tränga in i växthuset.
  • Isolering håller värmen från att ta vägen genom marken
  • Rätt cellplastisolering kan vara ett bra underlag för ex. plattor som man kan ha i växthuset. Sk flytande golv

Vill du ha en grusad yta inne växthuset talar det emot att isolera under.
Om du vill isolera under växthuset talar lite för att använda en betongplatta istället.

Växthus direkt på marken

Det man alltid bör göra när man ska bygga sitt växthus direkt på mark så är det viktigt att man tänker på underarbetet. En vanlig och lämplig grund för ditt växthus är krypgrundsbalken. Den gör att du kan bygga växthuset direkt på balkarna. Om dessa står bra på marken blir växthuset framtidssäkrat.

Frågor om att välja grund för växthus

Vi får in frågor rörande att välja grund till växthus. Dessa finner du här.

  • Isolera runt eller under grunden på växthuset
    Hej Vi ska bygga en vinterträdgård/växthus? Tycker du att vi ska isolera runt eller under grunden på växthuset? mvh Rickard Hej Rickard, Isolering kostar lite, men skadar sällan. Du kan behöva isolera runt eller under grunden på växthuset beroende på
    Läs mer
  • Mura grund för växthus
    Jag tänker bygga ett växthus. Började söka på murning av grunden o kom till dig. Vilket är det bästa sättet att bygga växthusgrunden tycker du? Hej Jens, Att mura en grund kan man absolut göra men kostnaden för arbetet blir onödigt högt och inte alld
    Läs mer
  • Bygga växthus grund
    Hej jag ska bygga ett finare växthus (ala swedengreenhouse eller liknande) Vilken grundlösning rekommenderar du? vh Daniel Hej Daniel, Det bästa tipsen kring att välja grund för växthus har jag samlat här. Jag hade (som artikeln säger) använt de isol
    Läs mer
  • Mura stomme för växthus
    Hej, Jag skall köpa växthus och önskar ta någon professionell firma som kan skapa rätt grund/golv för växthuset på min gräsmatta samt mura upp väggar på 60cm. Växthuset är totalt 15 kvadratmeter. Vad för typ av grund/golv bör läggas som blir hållbart
    Läs mer
  • Bygga växthus – vilken sockel?
    Jag ska bygga ett växthus 6 gånger 16 meter, och undrar vilken sorts sockel jag bör använda? Hej Ylva, Vi har skrivit en artikel om att välja en sockel till växthus. Kraven på en grund för just växthus är lite annorlunda jämfört med andra byggnader.
    Läs mer

Andra frågor och svar om växthus och grunder

Vi får löpande frågor in till oss om grunder för växthus. Här är de frågor som är relevanta.

  • Nödvändigt att gräva under växthus
    Kort fråga ska byhga växthus och undrar om det verkligen är nödvändigt att gräva under växthus Hej Svante, Hej Du frågar en husgrundsnörd som vill ha byggnader som står i 100 år. Faktiskt. Allt annat vore dumt tycker jag. Men ska du köpa plast växthu
    Läs mer
  • Bygga grund för växthus med platta på mark.
    Markarbete vid gjuten sula
    Hej Skall bygga ett växthus/uterum 15 kvadrat med uppmurade lecablock där sulan består av Leca sulblock. Har grävt ur 50cm djupt. Sulblocken är 20cm höga och skall ligga ca5cm under marknivå. Hade tänkt lägga Markduk, 25cm 0-32 grus som man paddar. D
    Läs mer
  • Behövs betongplatta till växthuset
    Jag måste riva en bod för att sedan kunna bygga ett växthus. Måste man ha betongplatta även om det inte kommer vara golvvärme? Krypgrund låter inte så bra. Behöver tänka budget lite också men inte så att man riskerar fukt. Många har bara plattor som
    Läs mer
  • Mura tegelsockel för växthus
    Hej, Byggandet av växthus och orangerier ökar alltmer, speciellt under våren. När det kommer till att mura en grund, spelar inte så stor roll om det är till växthus eller till andra byggnader är det en ganska ineffektiv och dyr lösning, speciellt om
    Läs mer

Inlägget Bygga och välja grund till växthus och orangerier dök först upp på .

Husgrunder för modulhus – krypgrundens återkomst

$
0
0

grundbalk modulhus

Det är sällan som lagstiftning påverkar byggindustrin så mycket som just nu.
Det gäller allt från förändringar i ROT-avdrag, förändringar avseende bostadslån –  och nu lagstiftning som kräver att kommuner ska kunna ta emot och ge bostad till nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd. Detta för med sig att kommunerna omgående måste bygga nya bostäder. Lösningen för att snabbt få fram färdiga bostäder är så kallade modulhus.

Vilken grund lämpar sig till modulhus?

Vi har tidigare skrivit om att den klassiska krypgrunden nu upplever en ny renässansperiod. Anledningen är att krypgrunden lämpar sig extremt väl för just modulbyggda hus som nu blivit ”heta” i bostadsbristens Sverige.
Modulhus levereras nämligen som färdiga husmoduler som var och en bärs upp av ett bjälklag. Balkarna på bilden (från Tjällden AB) är en lösning som lämpar sig att ställa ut modulhus på. Dessa kommer med ritningar för montering och bildar en grundsbalk för modulhus.

En annan anledning till renässansen för krypgrunder är;

  • Åtgärdande av fuktproblem  som tidigare krypgrundsvarianter haft, vilket nya isolerande lösningar nu effektivt åtgärdar. Endast dåligt isolerade krypgrunder med felaktig ventilation får problem. Detta kan således idag undvikas med isolerade krypgrundsbalkar.
  • Ökad miljömedvetenhet som lett till ett nyvaknat intresse för grunder med större mängd isolering istället för betong. Betong som innehåller mycket cement är nämligen extremt energikrävande att framställa. Detta talar alltså för krypgrunden, där mindre mängd betong krävs än till en betongplatta.

Stora byggföretag är vinnare

Självklart är byggbranschen vinnare av denna jakt på bostäder och det ökade byggandet. De stora tillverkarna av modulhus är de verkliga vinnarna, såsom exempelvis Moelven, vilket bekräftas av artikeln i Dagens Industri. Men även tillverkare av krypgrunder kan vi nu förutse en ljus framtid.

När används modulhus?

Modulhus kan användas till alla typer av byggnader men används ofta för följande:

  • Villor – vissa hustillverkare använder idag krypgrunder – Smålandsvillan och Älvsbyhus.
  • Byggnader som måste sättas upp mycket snabbt.
  • Skolor, men också andra typer av byggnader inom kommunala och offentliga sektorn.
  • Flyktingförläggningar.

Grundläggning av modulhus – hur går det till

Grundläggningen av modulhus följer vanligtvis följande grundläggningsmetodik;

  1. Bygglovsprocess
  2. Markundersökning
  3. Utsättning av grunden
  4. Markarbete
  5. Montering av krypgrunden

Markundersökning

Genom att tidigt undersöka marken på den planerade tomten/byggplatsen så får man klart för sig vad som behöver göras för att förbereda grunden.

Läs mer om markundersökning här.

Markarbete för modulhus

Det är viktigt att förstå varför man gräver för en grund. Det finns två huvudanledningar:

  1. Ta bort markunderlag som inte lämpar sig att bygga på.
  2. Komma ner med grunden i marken till önskad marknivå, så att grundsockeln inte blir för hög.

För krypgrunden så är det mindre markarbete som krävs än för platta på mark. Anledningen till det är att under en platta så måste man gräva bort hela plattan. För en krypgrund behöver man bara gräva en skopa bred längs kantbalken ner till frostfritt djup. Resten av ytan värms upp av huset och behöver inte grundläggas lika djupt. Risken för tjäle är därför mindre vilket leder till en minskad kostnad för grävningen.

Få bort mark som inte lämpar sig att bygga på

Eftersom man inte får bygga på så kallad tjälfarlig mark såsom matjord som binder mycket vatten, är det viktigt att få bort denna jord.

Kan man slippa markarbetet?

Ja, möjligen om man har en asfalterad yta eller liknande som man vet klarar av de laster som själva byggnaden innebär. I sådant fall kan man uppföra byggnaden på den asfalterade ytan. Oftast har man inför asfalteringen gjort i ordning marken så den inte är tjälfarlig.

Övrigt om förberedelser inför uppförande av hus

I övrigt finns många olika relaterade ämnen som vi behandlat här på https://www.husgrunder.com tidigare.
Här är ett axplock av frågeställningar och ämnen som du kan läsa mer om här

  • markberedning
  • schakta för grund
  • packa makadam
  • hur man lägger gruset jämnt och utjämning av tomten
  • spränga berg el snigeldynamit
  • val av dränerande material – naturgrus eller krossat dvs makadam
  • utplacering av dräneringsrör, dagvattenrör och vatten och avlopp inklusive dräneringsbrunnar etc
Grundsockel – alternativa höjder

På semitemporära byggnader så är det ofta helt acceptabelt att ha en högre grundsockel. Då behöver man inte gräva ner grundelementen utan kan ställa dem t.ex. ovanpå en asfalterad yta och sedan klä in dem i något snyggt material eller putsa dem.

Inlägget Husgrunder för modulhus – krypgrundens återkomst dök först upp på Husgrunder.com.


Bygga husgrund för ditt ridhus

$
0
0


Källa: Tjällden AB
En vanlig fråga jag får är hur du kan bygga en bra grund för ett ridhus. Så därför har jag som vanligt konsulterat de som kan något och sammanfattat det här i en artikel. Hoppas den kan hjälpa någon.

Behov för ridhus som styr

Vi ser följande behov och tekniska förutsättningar för ridhus.

  • Laster kommer ner från taket och tas i princip upp enbart av kantbalken. Du har i princip inga pelar inne i huset.
  • Sviktande ridbana

Stark kantbalk är jätteviktigt

Med avseende på att ridhuset inte har pelare och en betongplatta eller liknande som bär upp ridhuset så behöver man dimensionera kantbalken därefter. En balklösning fördelar lasterna i hela balken jämfört med plintlösningar varvid jag gillar dem.

Således skulla jag ställa denna balk på den packade makadamen.

Läs mer om grundbalk.

De olika lagrena för uppbyggnad av en ridbana

Nr Lager Tjocklek Kommentar
Nr 1 Makadam 10 cm Makadam ger ridbanan en mycket stabil undergrund. Makadam har den egenskapen att den packar sig själv. Det gör att materialet låser fast sig själv.
Nr 2 Fiberduk/Markduk/Geotextil Bruksklass 3 För att de olika materialen inte ska blanda sig med varandra bör man lägga ut en fiberduk.
Nr 3 Stenmjöl 8 cm Stenmjölet packas sedan så att du erhåller en fin yta.
Nr 4 Silikatsand 5-8 cm Du lägger sedan på själva ridsanden. Denna består av silikatsand som har olika tillsatser i sig. Du kan ha olika typer av fibrer.

Alternativ:
Vissa blandar i nerklippta gummibitar i eller ovanför makadamlagret. Det ska tydligen ge ridbanan sviktande egenskaper.

Inlägget Bygga husgrund för ditt ridhus dök först upp på Husgrunder.com.

Viewing all 36 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>