Klicka på snabblänkarna för att nå respektive stycke
Det här är en övergripande artikel som kommer att behandla hur man inspireras att göra sin tillbyggnad, hur du genomför och planerar tillbyggnaden, hur du begär in offerter och hur du ska tänka byggtekniskt.
Vi har en artikel om att gjuta betongplatta för tillbyggnad – den hittar du här >> gjuta betongplatta tillbyggnad.
Övergripande och bra att tänka på inför tillbyggnadsprojektet
- Övergripande om att bygga till ditt hus
- Vilken typ av grund har befintliga huset
- Behov och budget
- Hur lång tid ska man beräkna att en tillbyggnad tar i tid?
- Dialog med kommunen
- Många hantverkarskrån inblandade
- Vad ska du bygga till
- Rita upp huset i 3D
- Välja 3D program
- Ritningar på din tillbyggnad
- Anlita en arkitekt – arkitekthjälp
- Stomrest tillbyggnad
- Tillbyggnaden i en helhet – trappor och altaner
- Vattenburen golvvärme i tillbyggnaden
- Kommer du att få tillbaka värdet av tillbyggnaden
- Bygga själv eller entreprenad för din tillbyggnad
- Ungefärlig schablonkostnad för en tillbyggnad
Bygglovsprocessen
Viktiga byggtekniska frågeställningar
Specialfall beroende på byggnadstyp
Beräkna pris för betongplatta för en tillbyggnad
Övergripande om att bygga till ditt hus

Att många väljer att bygga till eller bygga ut sitt hus är egentligen ingenting nytt, detta har man faktiskt gjort så länge människor haft hus att bo i. Anledningen kan vara många, kanske börjar huset kännas för litet, man vill utöka familjen eller kanske vill man bara göra en förändring. Varför ska man flytta ut från huset, när det finns möjlighet att bygga ut det? En tillbyggnad är faktiskt ett väldigt bra alternativ och en av de bästa investeringarna som man faktiskt kan göra på huset. Ett hus som man upplever som litet och trångt kan med en del arbete bli stort med en tillbyggnad.
En tillbyggnad kan handla om en mindre renovering såsom exempelvis ett uterum eller en pool, kanske vill man ha fler sovrum och badrum. Drömmen är kanske att ha ett hus som med högt i tak och fönster som ger en frihetskänsla? I stort sett kan en tillbyggnad täcka alla behoven som finns då möjligheterna är oändliga, men oavsett anledning finns det ett par saker man bör tänka på så att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Nedan följer olika steg som är viktiga att tänka på innan man sätter igång med projektet.
Vår erfarenhet är att du bör planera ditt projekt väl i förväg. Du kommer ha ganska mycket dialog inte minst med kommunen, konstruktörer, entreprenörer, byggmaterialleverantörer och arkitekter. Det kan handla om allt ifrån att hitta nybyggnadsplaner för ditt område till hur stor yta som huset tar i form av hur det kan konstrueras så att man får så mycket yta till så liten kostnad som möjligt. Hur tjocka väggar ska det vara? Får jag bygglov? Vilka ritningar behöver jag? Hur ska trappor utföras i huset? Ska jag ha inglasade partier och hur stora är dem? Vilka rum ska ingå i min nya inbyggnad så att jag vet hur mitt inre påverkas av att jag bygger ut. Finns det delar i projektet som hänger ihop med andra delar? Kommer den här nya tillbyggnaden att leda till exponering mot sol? Så att jag via stora glaspartier skapar jätte varma rum. Hur vädrar jag isåfall dem? Hur ska taket se ut? Hur ska takhöjden vara?
Projektet berör också byggtekniska aspekten som hur huset ska bäras upp med takbalkar, hur ska fönstersättningen ske, hur ska isoleringen i både i tak, väggar och grund lösas så att ditt hus blir ekonomiskt men också inte tar onödigt utrymme (dvs takhöjd blir god etc)? Hur ska takstolarna konstrueras och hur ska hjärtväggarna gå för att få en bra konstruktion av tillbyggnaden? Vad ska vi ha för takvinklar på taket osv. Detta är exempel på frågor som det är viktigt att man besvarar innan man börjar bygga sin tillbyggnad.
Vilken typ av grund har befintliga huset
Du ska bygga till ditt hus. Det finns många aspekter som påverkar hur du ska bygga till ditt hus.
Här är några av de faktorer som påverkar hur din tillbyggnad kan utföras och vad betongplattan kostar.
- bygga till hus med källare
- bygga till hus med torpargrund/krypgrund
- bygga till hus med betongplatta
- bygga till hus i sutteräng
- vill du ha golvvärme i betongplattan
- är tillbyggnaden för åretrunt boende eller mer ett uterum eller vinterträdgård
Gemensamt för alla grundtyper
En mycket viktig del av att bygga till ett hus med betongplatta är att man bygger en helt fristående grund. Med det menas att man bygger husgrunden så att undergrunden inte på något sätt hänger på det befintliga husets grund.
Därmed behöver man se till att gräva ut ordentligt så att lasterna helt tas upp av marken under tillbyggnaden.
Bygga till hus med källare
När man ska bygga till ett hus med källare och vill bygga med grundtypen betongplatta har man normalt två val. Antingen bygger man en källare för tillbyggnaden också eller så vill man ha en betongplatta direkt i anslutning till källaren. Det som isåfall är speciellt är att grunden för tillbyggnaden byggs med extra hög sockel för att passa in med det befintliga huset.
För att komma upp med tillbyggnaden till samma nivå som det befintliga huset kan man använda färdiga element som bildar husets sockel. Dessa element bildar den höga vägg som sedan betongplattan vilar mot. Med putsning av denna tillsammans med betongplattan så får grundens sockel ett enhetligt utseende.
När man har specialfallet att man ska bygga en platta på mark som är en tillbyggnad och du har en källare intill
så är det väldigt viktigt att platta på mark inte hänger på källarväggen. Om den gör det så får du krafter in i huset som den troligen inte dimensionerad för. Du kan ha tur och väggarna inne i källaren som stagar upp den väggen som gör att lasterna som huset skapar för tillbyggnaden pareras upp av källarens innerväggar. Men annars så är det mycket bättre att man gör på det sättet att man låter betongplattan för tillbyggnaden sväva helt fritt och inte hänga på källarväggen. Man gräva alltså ur och fylla upp med cellplast som fungerar precis som grundisolering.
Bygga till hus med torpargrund
Att gjuta en betongplatta i anslutning till en torpargrund kräver sina anpassningar. En torpargrund har normalt en lite högre grundsockel än en betongplatta vilket leder till att man behöver lite högre grundelement. Men det finns fler aspekter att tänka på.
Se mer hur man bygger en gjuten platta på mark på befintligt hus med krypgrund/torpargrund
Bygga till hus med betongplatta
Att gjuta en betongplatta till ett befintligt hus med betongplatta är normalt sett enklare för höjden på den befintliga grunden är relativt låg ovh kräver enkla standard element för att få en tillbyggnad vars sockel kommer i samma nivå som det befintliga huset.
Behov och budget
Det allra första man bör göra innan man sätter igång med tillbyggnaden är att tänka på vilka behov som faktiskt styr. Varför vill man göra en tillbyggnad egentligen? Väntas det kanske tillökning i familjen? Önskas ett nytt gäst/badrum? Att veta vad man vill är superviktigt, faktiskt viktigare än att veta hur det ska gå till.
Tänk noggrant igenom alla behov och önskningar och ett tips kan vara att skriva ner dessa. När detta är klart är det dags att börja fundera och kartlägga budgeten. Hur stor är budgeten? Hur mycket är man villig att investera i tillbyggnaden? När man tagit reda på vad man faktiskt behöver tillbyggnaden till, d vs behoven blir det mycket enklare att prioritera bort det som inte skulle rymmas i budgeten. Eftersom att en tillbyggnad kan kräva en hel del tid kan det även vara bra att tänka på om man verkligen skulle vilja göra smådetaljerna på tillbyggnaden eller inte. Tycker man däremot att det är kul att snickra och renovera på fritiden, kan man köra på, men glöm inte att även smådetaljerna kostar och vill man tänka på plånboken kan man faktiskt spara in de sista kronorna genom att låta detaljerna vara.
Hur lång tid ska man beräkna att en tillbyggnad tar i tid?

Det är därför ganska viktigt att man tidigt börjar dialogen med kommunen.
Dialog med kommunen

Hur många procent av tomten får byggas ut? Hur hög får konstruktionen vara? Vad är dina önskemål? Vill du kanske ha ett tvåvåningshus, men det bara finns tillstånd för ett?
Du kan även titta på hur olika typer av krav ställs på ditt hus. Det kan vara alltifrån handikappanpassningar till hur isolerade väggarna ska vara. Hur nära tomtgränsen är det? Är tomtgränsen kanske kommunalmark eller är det tidigare så att man fått bygga väldigt nära?
Det kan kanske vara så att den delen av tillbyggnaden är av den art där det är okej att ligga närmare än 4 1/2 meter. För att få svar på alla dessa frågor är det alltså viktigt att man inleder kommunikationen med kommunen i god tid.
Många hantverkarskrån inblandade

- snickare
- rörmokaren
- elektrikern
- målaren
- projektledaren
- inköparen
- kontrollansvarig
- arkitekt
- konstruktör
Vad ska du bygga till
Det finns många olika typer av tillbyggnader. Vi kommer försöka täcka in dem alla över tid.
- bygga till huset (många olika former – i vinkel, på gavel mm)
- bygga om hus till permanentbostad
- bygga ihop hus
- bygga till uterum
- tillbyggnad hall
- höja våning och tak
- bygga till en till våning
Rita upp huset i 3D

Jag rekommenderar därför att man funderar igenom husets lika aspekter genom att börja rita upp huset, gärna i 3d. Det finns jätte bra program som exempelvis leverantörer som kan hjälpa dig att ta fram en
modell för hur din tillbyggnad på ditt befintliga hus ska se ut. Genom den här modellen kommer du kunna lägga till, dra ifrån enkelt exempelvis med fönster, balkong, entren och så vidare så att du kan se hur
det kommer att se ut. Du kommer även kunna rotera huset för att verkligen få en känsla av hur huset kommer att se ut. Genom att göra detta på ett bra sätt så kommer du även att minska kostnaderna längre fram i projektet. Arkitekter, konstruktörer och liknande kommer lätt kunna se hur du vill ha det. Innan du börjar rita det med arkitekt ska man säkerhetsställa att konstruktören godkänt lösningen och mer lägger konstruktionen för ett godkännande snarare än att en konstruktör ska ta fram lösningen. Vi kommer behandla konstruktionsaspekter senare i denna artikel. Även dem byggtekniska aspekterna.
Välja 3D program
Att rita upp sitt hus i 3D är menar jag en bra investering för din tillbyggnad. En av dem viktigaste delarna i att göra huset snyggt som jag beskrivit innan så tycker jag att man ska lägga rätt så mycket tid själv på den här delen. Detta kan vara otroligt svårt och också förknippat med ganska mycket ändringar att komma fram till en snygg tillbyggnad, och då ska man alltså länga ner väldigt mycket tid. För att göra det så behöver man ett program och dem programmen är:
- Google sketchup
- Blender
- Adobe 3D
- fler utvärderas just nu
Jag utvärderar just nu dessa och det är jättekul. Tveka inte att kontakta mig om du vill veta mer om 3D program.
Ritningar på din tillbyggnad

När man ska ta fram dem officiella ritningar som ska biläggas bygglovet så pratar man med en arkitekt för att få dem tillhanda. Ju bättre jobb du gjort med din 3d modell, desto mer input har en arkitekt och konstruktör för att ta fram dessa ritningar. Det brukar också billigare om man noggrant tänkt igenom lösningen och processen blir dessutom enklare om man manglat den ett par varv tillsammans med kanske kommunen och bekanta. Genom att rita upp den i 3d har du den bilden klarare för dig, innan du börjar blanda in dem aktörer som kostar pengar som vissa arkitekter, konstruktörer och till viss del även kommunen. Om du lämnat in ett bygglov för att sedan ändra det kostar det ofta pengar.
Dem ritningar som ska tas fram ihop med bygglovet är ritningar som fasadritningar, konstruktionsritningar för väggsystem, grundsektioner, grundkonstruktionsritningar, översiktsritningar för din tomt, mm.
Arkitekthjälp
En av dem delarna som man såklart jobbar med när man har en tillbyggnad är ju att ta in olika förslag. Jag har
tidigare rekommenderat en 3D-ritning där du innan du kopplar in dyrare moment såsom konstruktör och arkitekt själv ritar upp det du vill ha. Men i det skedet som du är i nu så är det då dags att ta in hjälp för en arkitekt som då kanske ska rita din tillbyggnad på ett lite mer skarpt sätt. Detta blir ju då ett underlag för ett eventuellt bygglov och det är då fasadritningar, sektionsritningar och liknande.
När det kommer till arkitekter och tillbyggnader så finns det flera saker att tänka igenom.
Det första är att du vill ha en naturlig övergång mellan din tillbyggnad och ditt befintliga hus. Det behöver nödvändigtvis inte vara att det syns väldigt tydligt, men vår erfarenhet är att den antingen ska smälta in eller faktiskt sticka ut och inte bli något halvdant.
När det kommer till din tillbyggnad så har vi skrivit en ganska utförlig artikel om vad som ökar värdet på ditt hus. När vi frågar våra besökare och även mäklare så får vi resultatet att en av dem absolut viktigaste värdehöjande effekterna är att du ska ha en snygg tillbyggnad, det är ofta det svaret man får. Vad snyggt innebär är otroligt diffust så att vad vi rekommenderar är att man börjar med 3D-skisserna där man verkligen vrider och vänder på modellen. Ska man klistra tillbyggnaden på? Ska den omfamna, vara större, vara mindre, lika snett? Ska den ha en liten tarm som sen blir en stor utbyggnad? Ska man ha en gång emellan? Ska man ha två våningar, en våning, 1,5? Alla dem här frågorna beror otroligt mycket på hur ditt befintliga hus ser ut och hur det ligger. Vi kommer därför ta fram en checklista på allt du ska tänka på när du ska rita upp ditt hus.
Stomrest tillbyggnad
Idag finns det många olika sätt att beställa en tillbyggnad på. Du kan exempelvis ha det som helhetsentreprenad, delentreprenad eller bygga helt själv. Den här frågan kring att bygga stomrest är någonting som kommit mer och mer där framförallt privatpersoner vill dela upp arbetet i stommen och sen inredet. Dels för att det kan vara skönt att hålla isär projektena, men också för att det är en naturlig avgränsning att jobba med både inne och ute.
Beroende på hur stort projektet är givetvis tycker jag att det är en utmärkt uppdelning för en delentreprenad, men man kan även fundera på att tänka på att bryta ner det ännu mer. Man kan då exempelvis bryta ner grunden och om man är nöjd med leverantören så tar man också nästa steg, men man får ett pris på grunden först och sen gör man det för att sedan gå vidare. Jag rekommenderar också att man tar in offert på materialet separat så att man kan ställa det ihop mot byggaren. Det finns flera potentiella stommar som man kan välja på och det är träreglar, isolerade byggblock, stålreglar och sånna lättbetongelement.
Tillbyggnaden i en helhet – trappor och altaner

Detta är anledningen till att 3d ritningen väldigt bra för att man tvingas att ta ställning även i höjdled. Man kan exempelvis bestämma att utbyggnad ut från t ex ett kök eller vardagsrum går ut på en altan i samma höjd. Sedan kommer en trappa från altanen ner till en annan
terassering och så vidare. Du kan planera din tomt när du bygger. Det kan ofta bli schaktmassor över och då kan du lägga dem på ett sätt som gör att du ramar in tomten.
Trappor är alltså viktigt att fundera igenom för tillbyggnaden. Hur ska huvudentren ligga och påverkas den på något sätt? Även altanen kan vara bra att fundera igenom ihop med helhetslösningen för din tillbyggnad. Vår erfarenhet är att det ofta tillkommer projekt på tomten
ihop med tillbyggnader. Du kanske vill ha en terrass utanför ditt sovrum samtidigt som den löper runt mot utbyggnaden. Utbyggnaden kanske är högt upp och du bygger också i en källare och vill då kanske att tillbyggnadens huvudutgång hamnar i samma nivå med en terrass. Då är det viktigt
att man bygger trappor även upp till terrassen som gör att du lätt kommer åt trädgården.
Vattenburen golvvärme i tillbyggnaden

att du får med dig uppvärmt vatten ut till tillbyggnaden genom vattenburen golvvärme. Du behöver ofta göra en golvvärmeritning som gör att du kan koppla till en shunt och en golvvärmefördelare som gör att du kan få ut golvvärmen från din uppvärmningskälla ut till tillbyggnaden. Detta kan ofta vara lite komplext då du ofta har en blandning av olika golvvärmelösningar eller vattenburna element i huset som gör att det inte bara är att koppla på, utan du kan behöva olika shuntar och liknande som gör att ditt hus går att värma upp även med tillbyggnader.
Tillbyggnadens värde – vilken utbyggnad höjer husets värde mest?

- Målgruppen för området och huset
- Egna behov av tillbyggnaden
- Tillbyggnadens användbarhet
- Utseende, design och arkitektur
- Tillbyggnadens byggkostnader
- Förutsättningar för tillbyggnaden
Läs mer om hur dessa delar påverkar beslutet för tillbyggnadens värdeskapande.
Bygga själv eller entreprenad för din tillbyggnad
Det finns mycket pengar att spara om du inte har något emot att kavla upp ärmarna litegrann. Speciellt genom att du bryr dig om detaljerna. Försök hitta så många checklistor och guider du kan på nätet och ställ frågor till de som vill och kan hjälpa till.
Slutsatsen från min sida är att du ska dela upp projektet i delentreprenader och eventuellt göra vissa av dessa, eller delar av dessa själv.
Läs mer om hur du ska tänka här
Ungefärlig schablonkostnad för en tillbyggnad
Priset för en tillbyggnad varierar väldigt mycket på komplexiteten som jag tidigare sagt, sutterängtomt, eventuella sprängningar, dålig mark, att du väljer ha ett helentreprenad. Effekterna av dem är att du får en dyrare tillbyggnad. Om du däremot väljer att göra väldigt mycket själv eller bryter ner och tänker igenom hur många timmar det egentligen tar att sätta en grund eller hur många timmar det tar att resa väggarna.
Det är bra att ta in hjälp på enskilda delar och hela tiden engagera dig i projektet. Att handla in materialet själv är en av de aspekterna vi pratat om många gånger här på husgrunder.com. Det finns en överdriven tro att hantverkare som lägger två grunder om året skulle ha billigare pris än dig som skulle köpa huset. Det är faktiskt inte helt sant. Dem har 20 % på lokala byggmaterialhandlaren, men det täcker ofta inte upp det mellanledet som byggmaterialhandeln utgör (de lägger på minst 50% från leverantören). Leta därför offert själv på olika ställen på nätet från tillverkare som säljer direkt till privatpersoner och jämför det med det pris du får från hantverkarna.
Beroende på hur duktig man är så tycker jag att man kan komma ner mot 10 000 kr/kvm för tillbyggnad, medans om det är komplext svårt och om man lägger ut precis allt så är det upp mot nyproduktionspriset, dvs runt 20 000 kr Beror också såklart på om du ska ha ett nytt badrum med komplexa vatten-och avloppsdragningar. Så där emellan ligger priset på en tillbyggnad.
Bygglov för tillbyggnader

Vid detta stadium av processen har du förhoppningsvis gjort allt förarbete, d vs planerat och bestämt hur du vill genomföra din tillbyggnad. Alla nödvändiga ritningar är också klara och därför är det nu dags att söka om bygglov. Som nämnts, är det kommunen som man ska vända sig till. När man har fått sitt bygglov, är det dags att sätta igång byggprojektet på riktigt. Kanske har man redan en byggentreprenör som man vet att man gärna skulle vilja samarbeta med.
Läs mer om bygglov för tillbyggnader här.
Byggtekniska frågor kring tillbyggnader
Det finns en mängd byggtekniska frågor som behöver adresseras inför och under din tillbyggnad.
- dimensionering av konstruktionen – grund
- dimensionering av konstruktionen – väggar
- dimensionering av konstruktionen – bjälklag
- fasaden
- tak, takfot och takstolar
- isolering
- fukt och luftspalt
- golv
- välja byggmaterial
- nivåskillnader på tillbyggnaden
- dränering
- fönster
- ansluta tillbyggnaden
- brand
- ventilation
- källare
Frågor och svar om tillbyggnader med betongplatta
Här kommer frågor vi fått över tid som är relaterat till betongplatta för tillbyggnader.
Inlägget Allt om att bygga tillbyggnad på betongplatta dök först upp på .